Nume
Parola
Vizualizări: 7490
Provocările în dezvoltarea industrială a ţării au fost discutate la o masă rotundă cu participarea vicepremierului Valeriu Lazăr
Chișinău, 29 Mai 2012 — Circa 100 de companii ce activează în diverse domenii ale sectorului industrial şi asociaţii ale oamenilor de afaceri şi-au expus problemele şi doleanţele în vederea creării unui climat de afaceri favorabil dezvoltării industriale, în cadrul unei mese rotunde organizate vineri de către Organizaţia pentru Promovarea Exporturilor (MIEPO) şi Ministerul Economiei.

Şedinţa a fost convocată pentru a identifica problemele inerente sectorului industrial care au dus la scăderea producţiei industriale cu 3,4% în primul trimestru al anului curent. Potrivit ministrului Economiei, această scădere a fost provocată atât de conjunctura externă, pe pieţele de desfacere a producţiei moldoveneşti, cât şi de deficienţe structurale interne. „Pentru asigurarea unei creşteri stabile şi calitative a producţiei industriale este nevoie de retehnologizarea industriei moldoveneşti, fluidizarea comerţului extern şi asigurarea întreprinderilor cu forţă de muncă calificată prin reformarea sistemului de învăţământ”, a constatat Valeriu Lazăr, audiind doleanţele companiilor moldoveneşti.

Principalele probleme enumerate în cadrul mesei rotunde se referă la imperfecţiunea sistemului de reglementare a livrărilor de materii prime şi bunuri finite la import, respectiv export, legislaţia privind permisele de muncă pentru cetăţeni străini, sistemul de certificare, tarifele pentru transportul de mărfuri, inclusiv a containerelor, sistemul educaţional, reforma sistemului justiţiei etc.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a declarat că MIEPO va colecta toate problemele expuse de agenţii economici şi va propune Ministerului Economiei modificări la actele legislative şi normative în vigoare pentru a elimina barierele cu care se confruntă businessul.

În context, ministrul Economiei a invitat oamenii de afaceri să participe la negocierile privind semnarea Acordului de creare a zonei de comerţ liber şi aprofundat cu Uniunea Europeană. Doritorii pot completa chestionarul de pe pagina web a Ministerului Economiei în vederea formării poziţiei de negocieri a Republicii Moldova şi protejării intereselor producătorilor locali. Aceste informaţii vor fi utilizate şi în contextul actualizării Strategiei industriale a Republicii Moldova, a precizat ministrul Economiei.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, Ministerul Economiei va pleda pentru ajustarea taxelor vamale la materia primă importată, care reprezintă o cotă semnificativă în unele produse locale. Or, taxele vamale reprezintă un instrument comercial, şi nu unul fiscal, a precizat Valeriu Lazăr, respectiv, tarifele vamale trebuie să fie excluse sau minimale în cazul importului de utilaje, echipamente şi materii prime destinate procesului de producere. În acelaşi timp, el a îndemnat oamenii de afaceri să implementeze sistemele de management a calităţii la întreprinderi, pentru care Ministerul Economiei acordă cofinanţare în mărime de 50% din valoarea proiectului. Implementarea sistemelor de management a calităţii, în viziunea Ministerului Economiei, ar trebui să fie pe viitor o condiţie obligatorie pentru companiile care implementează contracte cu bani de la bugetul de stat, a precizat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.

Autor: Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportulu

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă