Nume
Parola
Vizualizări: 3458
Întîlnire cu locuitorii satului Capaclia, Cantemir în cadrul Campaniei „Familie fără violenţă, societate fără violenţă!”
Chișinău, 27 Octombrie 2014 — Echipa CpDOM - ombudsmanul Tudor Lazăr, funcţionarii Carolina Cazaciuc, Natalia Vişanu, Elena Draghici, şi partenerii de Campanie ai CpDOM – reprezentanţii Asociaţiei Promo-LEX şi CAP, respectiv Lilia Potîng şi Lilia Gorceag, s-au întîlnit luni, 27 octombrie curent, cu locuitorii satului Capaclia raionul Cantemir.

La întîlnirea cu tema fenomenul violenţei domestice şi măsurile de prevenire şi combatere a acestuia au participat primarul localităţii Alexei Busuioc, asistentul social şi poliţistul de sector, pedagogi, oameni din sat.

Ombudsmanul Tudor Lazăr a subliniat gravitatea fenomenului violenţei în familie în ţara noastră şi a argumentat necesitatea de a întreprinde acţiuni urgente şi hotărîte pentru combaterea acestui flagel. Tudor Lazăr a estimat printre altele că 7 din 10 femei din localităţile rurale cel puţin o dată în viaţă s-au confruntat cu un tip de violenţă domestică. Potrivit datelor Inspectoratului General de Poliţie, doar în anul 2013 au fost înregistrate 1417 de infracţiuni ce ţin de violenţa domestică, în sfera relaţiilor familiale fiind comise 22 de omoruri, 5 determinări de sinucidere, 93 de vătămări corporale grave, dintre care în 36 de cazuri a survenit decesul victimei. Această stare de lucruri a şi determinat juriştii Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova să lanseze campania actuală de combatere a violenţei domestice, menită să atragă atenţia opiniei publice asupra problemei în cauză, inclusiv a persoanelor responsabile de prevenirea şi combaterea fenomenului dat, a subliniat ombudsmanul.

Juriştii CpDOM şi Promo-LEX au informat asistenta despre cadrul legal de prevenire şi combatere a violenţei domestice, mecanismele de protecţie a victimelor violenţei în familie, venind cu exemple din experienţa de examinare/implicare în soluţionarea unor atare cazuri.

Psihologul de la Centrul de Asistenţă şi protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane (CAP), Lilia Gorceag, a vorbit despre activitatea Centrului, serviciile pe care acesta dar şi alte instituţii similare le prestează. Reprezentantul CAP s-a mai referit la natura şi cauzele violenţei în familie, a oferit explicaţii privind tipurile de violenţă domestică şi impactul acestora asupra membrilor familiei, copiilor şi societăţii în ansamblu.

Primarul satului, poliţistul de sector şi asistentul social au prezentat informaţii despre situaţia din Capaclia la capitolul violenţă domestică. Poliţistul de sector s-a plîns de imperfecţiunea legii numărul 45 care nu permite asigurarea unei protecţii adecvate victimelor violenţei domestice. Totodată, s-a menţionat că în apropierea satului Capaclia nu sunt centre de reabilitare a victimelor violenţei în familie. Drept rezultat, persoanele abuzate fie că nu apelează la ajutorul poliţistului, fie că renunţă la o anumită etapă la măsurile de protecţie. Asta inclusiv din motivul că amenzile aplicate agresorilor sunt achitate din bugetul familiei afectate de violenţă. A mai fost menţionat faptul că în Capaclia există un caz în care rolul de agresor îi revine femeii.

Alţi participanţi la discuţie au abordat problema violenţei faţă de copii şi serviciile de consiliere pentru ei, implicit eficienţa liniei fierbinţi pentru minorii care se confruntă cu anumite probleme. Psihologul Lilia Gorceag a oferit asistenţei detalii legate de funcţionarea liniei de încredere pentru copii. Ea a explicat de asemenea cum pot fi identificaţi adolescenţii cu probleme, acei care sunt supuşi unor abuzuri sau violenţei în familie.

Participanţii la întîlnire au fost unanimi în ideea că fenomenul violenţei domestice este unul dureros, cu efecte nefaste atît pentru membrii familiei afectate de violenţă, cît şi pentru societate în ansamblu. Or, liniştea în comunitate depinde de liniştea şi buna înţelegere din fiecare familie. Iar pentru aceasta e nevoie de eforturi conjugate ale membrilor comunităţii, asistentului social, poliţistului, pedagogilor şi autorităţilor publice locale.

Întîlnirera de la Capaclia a fost organizată în contextul Campaniei „Familie fără violenţă, societate fără violenţă!”, desfăşurată în perioada 15 octombrie - 25 noiembrie curent de Oficiul Avocatului Poporului în comun cu Asociaţia Promo-LEX şi Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane (CAP), partener media – IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.