Nume
Parola
Vizualizări: 3533
Parteneriat între Oficiul naţional al Ombudsmanului şi Comisia Electorală Centrală
Chișinău, 24 Octombrie 2014 — Oficiul naţional al Ombudsmanului şi Comisia Electorală Centrală vor conlucra în vederea creării condiţiilor optime pentru exercitarea de către cetăţenii Republicii Moldova a dreptului la vot, informarea lor amplă despre procesul electoral şi participanţii la cursele electorale. O înţelegere în acest sens a fost stabilită în cadrul întîlnirii directorului CpDOM Anatolie Munteanu, ombudsmanului Tudor Lazăr cu vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urîtu.

Direcţii concrete de cooperare vor fi menţionate într-un acord de colaborare pe care cele două instituţii urmează să-l semneze pînă la alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent.

În contextul scrutinului legislativ din acest an, au fost evidenţiate cîteva obiective comune: crearea de condiţii pentru asigurarea accesului fizic al persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la secţiile de votare; întreprinderea de măsuri pentru informarea persoanelor cu dizabilităţi de auz şi vedere despre procesul electoral, participanţii la alegeri şi platformele electorale ale acestora; asigurarea informării ample a cetăţenilor despre dreptul la vot, procesul electoral.

În această ordine de idei, Ştefan Urîtu a apreciat faptul editării de către Instituţia naţională a ombudsmanului a broşurii „Dreptul la vot”, menţionînd că publicaţia este bine structurată şi conţine informaţii utile pentru diferite categorii de persoane. Vicepreşedintele CEC a mulţumit CpDOM pentru cele 300 de exemplare ale broşurii oferite Comisiei Electorale Centrale în vederea distribuirii la secţiile de votare.

Totodată, directorul CpDOM Anatolie Munteanu a anunţat despre decizia de retipărire a titlului de carte nominalizat, o parte din tirajul acestuia urmînd a fi de asemenea transmis Comisiei Electorale Centrale pentru repartizare pînă la alegerile din 30 noiembrie în mai multe localităţi ale ţării.

Anatolie Munteanu a mai relevat că angajaţii CpDOM pînă la 30 noiembrie vor merge în instituţii penitenciare, spitalele de psihiatrie, internate psihoneurologice cu activităţi de informare despre procesul electoral, procedura de vot. Potrivit afirmaţiilor directorului CpDOM, pentru a se asigura că acestei categorii de persoane îi va fi respect dreptul la vot, funcţionarii oficiului vor monitoriza pe 30 noiembrie desfăşurarea procesului electoral la spitalele de psihiatrie din Chişinău şi Bălţi, internatul psihoneurologic din Bălţi, Penitenciarul nr. 13 din capitală.

Anatolie Munteanu a mai exprimat interesul CpDOM de a coopera pe viitor cu CEC în vederea soluţionării problemei asigurării dreptului la vot a persoanelor cu capacitate de exerciţiu limitată. În context, Ştefan Urîtu a relevat că acest subiect destul de sensibil s-a aflat în atenţia Comisiei Electorale Centrale.

Avocatul parlamentar Tudor Lazăr a menţionat că CpDOM şi CEC au un obiectiv comun – ca toate persoanele să-şi poată exercita dreptul la vot. Pentru realizarea acestui scop cele două instituţii urmează să-şi intensifice colaborarea inclusiv în vederea aplicării în ţara noastră pe viitor a unor noi modalităţi de vot, cum ar fi votul anticipat şi cel electronic. Ombudsmanul a apreciat faptul că CEC a ţinut cont de recomandările anterioare ale avocaţilor parlamentari, mărind numărul de secţii de votare care vor fi deschise peste hotarele ţării, astfel încît cetăţenii moldoveni din diasporă să-şi poată exercita dreptul de vot. Privitor la scrutinul parlamentar din anul curent, Tudor Lazăr a anunţat că funcţionarii CpDOM vor monitoriza procesul electoral pe 30 noiembrie.

Ştefan Urîtu s-a referit la acţiunile întreprinse de CEC pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la secţiile de votare. În acest scop a fost recomandată amenajarea secţiilor de vot doar la parterul edificiilor. De asemenea, cu susţinerea financiară a Ambasadei Marii Britanii în Moldova urmează a fi instalate rampe de acces în 30 de instituţii unde vor fi deschise secţii de votare. Urmează a fi pregătite buletine adaptate pentru persoane cu dizabilităţi de vedere. Deşi la adoptarea regulamentului cu privire la reflectarea campaniei electorale în mass-media CEC a cerut instituţiilor TV asigurarea traducerii emisiunilor cu caracter electoral în limbajul mimico-gestual, acest lucru nu poate fi realizat din lipsa specialiştilor. Constatînd lipsa specialiştilor în domeniu, părţile au convenit să acţioneze de comun acord pentru a determina autorităţile să întreprindă măsuri pentru soluţionarea problemei în cauză.

Cît priveşte scrutinul din 30 noiembrie, părţile au încurajat IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, dar şi alte instituţii media să identifice posibilităţi pentru a asigura persoanelor cu dizabilităţi de auz şi de vedere acces la informaţia difuzată cu caracter electoral.