Nume
Parola
Vizualizări: 4776
NOVATECA: Bibliotecarii moldoveni elaborează și testează reguli de utilizare a Internetului în biblioteci
Chisinau, 18 Ianuarie 2013 — 32 de bibliotecari publici au participat, miercuri 16 ianuarie 2012, la un nou atelier de lucru organizat de programul Novateca pe subiectul ”Politici de Utilizarea a Internetului în Biblioteca Publică”. Evenimentul este o continuare a unui atelier precedent care a avut loc în vara anului 2012 și la care bibliotecarii au avut posibilitatea să împărtășescă din experiența acumulată în aplicarea regulilor de utilizare a Internetului în incinta bibliotecilor.

”Fară internet este, practic, imposibilă activitatea unei biblioteci publice, chiar și în spațiul rural. Iar noi trebuie să fim pregătiți, să avem instrumente utile – niște reguli, bine formulate - ca să putem proteja utilizatorii noștri de situații imprevizibile” spune Elena Slabu, un bibliotecar din Telenești.

În cadrul atelierelor, bibliotecarii au învățat despre politicile de utilizare a Internetului de către copii, respectarea reglementărilor privind utilizarea jocurilor de calculator în bibliotecă, avantajele, limitele, riscurile accesului gratuit la Internet în cadrul bibliotecilor publice. De asemenea, participanții au pus în discuție și provocările la care vor fi expuși bibliotecarii și vizitatorii bibliotecilor odată cu oferirea accesul gratuit la Internet.

Printre invitații atelierului, s-a regăsit și reprezentantul Corpului Păcii, Darnell Parker care activează în satul Izbiște, Criuleni și care a împărtășit bibliotecarilor din experiența bibliotecilor din Statele Unite în colaborarea și stabilirea de parteneriate cu autoritățile publice americane.

Atelierul de lucru a fost deschis nu doar pentru bibliotecarii din cadrul programului, ci si celor care nu au fost selectați pentru a fi incluși în rețeaua-pilot. ”Deși nu am avut norocul ca biblioteca noastră să fie selectată pentru rețeaua-pilot a programului, ne bucurăm că Novateca oferă posibilități de instruire și bibliotecarilor care nu sunt parte din rețea. Cunoștințele acumulate ne vor fi de bun augur pe viitor, sperând să întram și noi în program” a menționat bibliotecara Liuba Pohilă din Florești.

Organizarea a fost pe măsura așteptării participantelor, care s-au inclus activ in activitățile atelierului și au promis că vor continua a testeze aplicarea regulilor de utilizare a internetului în biblioteca și să revină cu feedback.

Un atelier similar pe tema ”Elaborarea regulilor de utilizare a internetului in biblioteci” va fi organizat în Comrat, pe data de 23 ianuarie, pentru bibliotecarii vorbitori de limbă rusă.