Nume
Parola
Vizualizări: 2773
Seminarul Metodic Republican la Informatică
Chişinău, 2 Iulie 2012 — Pe data de 29.06.2012, în incinta Centrului de Tehnologii Informaţionale şi Comunicaţionale în Educaţie, a avut loc Seminarul Metodic Republican la Informatică. La seminar au participat specialiştii responsabili de implementarea Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor (TIC) în sistemul educaţional din direcţiile raionale şi municipale de învăţământ.
În cadrul seminarului au fost discutate probleme cu referire la direcţiile, formele şi metodele de activitate a specialiştilor TIC, în scopul extinderii domeniilor de utilizare a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor în managementul educaţiei şi în procesele de predare-învăţare. De asemenea participanţii s-au referit şi la racordarea educaţiei TIC din Republica Moldova la cerinţele unui învăţământ modern; la organizarea procesului educaţional la Informatică, în anul de studii 2012-2013. Experţii au făcut recomandări metodice privind predarea disciplinei şcolare Informatica conform Curriculumul modernizat şi cu privire la formarea continuă a cadrelor didactice la Informatică în anul de studii 2012-2013.
Rapoartele de bază au fost prezentate de dl Iurie Mocanu, şeful Direcţiei tehnologii informaţionale şi asigurare didactică din Ministerul Educaţiei; dl Anatol Gremalschi, doctor habilitat, profesor universitar, Universitatea Tehnică a Moldovei; dna Lilia Ivanov, consultant, Agenţia de Evaluare şi Examinare; dna Tatiana Stahov, şefa direcţiei Formare Continuă a Centrului de Tehnologii Informaţionale şi Comunicaţionale în Educaţie.
Raportorii au făcut o analiză a totalurilor activităţilor de implementare a TIC în educaţie, atât la nivel naţional, cât şi la nivel de raion/municipiu; au identificat principalele provocări cu care se confruntă instituţiile de învăţământ în utilizarea mijloacelor oferite de TIC, în procesul de predare-învăţare; au propus soluţii de modernizare a bazei tehnico-materiale, a laboratoarelor de Informatică şi cu referire la extinderea procesului de utilizare a softurilor educaţionale în predarea tuturor disciplinelor şcolare.
În cadrul discuţiilor pe marginea rapoartelor prezentate, participanţii la Seminar au subliniat importanţa disciplinei şcolare Informatica în edificarea, în Republica Moldova, a societăţii informaţionale, implementarea guvernării electronice, dezvoltarea sectorului TIC şi creşterea ponderii acestuia în economia naţională. Responsabilii de implementarea TIC în educaţie din direcţiile raionale/municipale de învăţământ au subliniat importanţa formării continue a cadrelor didactice întru implementarea Curriculumului modernizat şi în domeniul instruirii asistate de calculator.