Nume
Parola
Vizualizări: 2919
"Renaturarea râurilor. Metode şi practici", seminar organizat de echipa Centrului Naţional de Mediu"
Chişinău, 23 Mai 2012 — Ieri, 22 mai 2012 echipa Centrului Naţional de Mediu a organizat seminarul „Renaturarea râurilor. Metode şi practici”. Evenimentul a avut loc în incinta Agenţiei „Apele Moldovei”, întrunind circa 45 de participanţi, reprezentanţi ai societăţii civile de mediu, specialişti în domeniu, studenţi ai Universităţii Agrare de Stat şi Universităţii de Stat din Tiraspol, APL-uri, reperezentanţi mass-media.

În cadrul seminarului - dna Ludmila Serenco, Şef Direcţie Hidrologie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a făcut o prezentare privind aspectele hidrologice ale râurilor şi monitorizarea stării acestora. Dumneaei a explicat faptul că Serviciul Hidrometeorologic de Stat se bazează în activitatea sa pe un șir de metodici clasice, adoptate la teritoriul Moldovei. Din prezentarea dnei Serenco am putut afla că la etapa actuală, Serviciul Hidrometeo are în derulare câteva proiecte (Proiectul Guvernelor R. Moldova și Cehiei „Monitoringul apelor de suprafață și apărare contra inundațiilor în bazinele rîurilor Răut și Prut” , Proiectul Băncii Mondiale „Controlul calamităților naturale și a riscurilor climatice în R. Moldova»”, Proiectul Corporației „Provocările mileniului” - ”Reforma sectorului de irigație”.

Dl Victor Bujac, Administrator ÎS „Direcţia Bazinieră de Gospodărire a Apelor” Agenţia „ Apele Moldovei”, a abordat subiectul gestionării apelor de suprafaţă şi a instalaţiilor hidrotehnice amplasate pe cursul râurilor. În cadrul prezentării a fost expusă baza legislativă, aspectele generale şi reglementările la acest capitol. Informaţia de ordin legislativ a fost expusă în manieră comparativă, astfel participanţii au avut posibilitatea să vadă care sunt diferenţele dintre Legea Apelor (2012) şi Codul Apelor (1993)

Dl Mihai Mustea, Manager de Program Politici de Mediu, Centrul Naţional de Mediu a adus la cunoştinţa publicului care este starea actuală a râurilor în Republica Moldova. Dumnealui a specificat că starea deplorabilă a râurilor din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ, este condiţionată de modul greşit de gestionare a deşeurilor, de captarea apelor din izvoarele care alimentează cursurile de apă, construcţia bazinelor acvatice pe cursurile de apă (construcţia digurilor fără instalaţii hidrotehnice), îndiguirea cursului de apă şi folosirea apei pentru irigare (în mod neautorizat), înămolirea rîurilor prin aducerea stratului de sol fertil de pe versanţi (eroziunea solului).
Despre practica internaţională de renaturare a râuleţelor mici, a vorbit dna Ina Coşeru, Preşedinte Centrul Naţional de Mediu. În cadrul acestei prezentări, participanţii au avut ocazia să afle care sunt tehnicile de renaturare a râurilor în SUA. Dumneaei a menţionat că unele din practicile prezentate ar putea fi aplicate cu succes în Republica Moldova.

În cadrul seminarului au fost abordate subiecte ce ţin de paşaportizarea bazinelor de apă, factorii naturali şi antropici în modificarea reţelei hidrografice a Republicii Moldova, posibilităţile tehnice de privind curăţarea albiei rîurilor, practicile locale de reabilitare a râurilor.

La finalul sesiunii participanţii au putut să-şi împărtăşească opiniile referitor la subiectele puse în discuţie, dar şi să vină cu propuneri şi sugestii ce vizează practicile de renaturare a râurilor în Republica Moldova.