Nume
Parola
Vizualizări: 6974
UNITEM. Concurs de Dramaturgie – Piesa câștigătoare
Chisinau, 23 Februarie 2012 — Chișinău, 22 februarie 2012. În scopul promovării dramaturgiei originale pe scenele teatrelor din Republica Moldova, UNITEM (Uniunea Teatrală din Moldova) a desfășurat în perioada 20 octombrie 2011 – 20 februarie 2012 un Concurs de Dramaturgie.

Pe data de 21 februarie 2012 juriul, aprobat de Senatul UNITEM în componeneța: Larisa Ungureanu, critic de teatru (președintele juriului), Alexandru Vasilache, regizor, Gabriela Lungu, regizor, s-a adunat în ședința de totalizare și selectare a piesei câștigătoare. Conform Regulamentului Concursului de Dramaturgie, juriul a avut libertatea de a selecta o singură piesă, care va fi susținută financiar de către UNITEM pentru a fi editată și ulterior recomandată pentru montare în unul din teatrele din republică.

Restricții privind genul, tema și numărul de acte ale piesei nu au existat.

La UNITEM pentru Concursul de Dramaturgie din acest an au fost aduse 18 piese. Juriul a constatat prezența în concurs a unui număr mare de dramaturgi, tematică variată – de la tema istorică, la cea contemporană și politică, tematică pentru copii, tematica feminină, relațiilor familiale. La fel, juriul a menționat originalitatea pieselor, limbajul îngrijit, cu unele excepții, cât și varietatea de genuri – de la comedie la dramă și melodrama.
Piesă câștigătoare este Pălăriuța Oranj și Lupul din râpă de Iulian Filip. Votul Membrii juriului au votat unanim pentru această piesă.

În același timp, membrii juriului au exprimat regretul că nu pot fi acordate mai multe premii sau mențiuni și altor piese prezentate la concurs și care, negreșit, ar merita să fie recomandate pentru a fi montare pe scenele teatrelor noastre. Ne referim, în primul rând la piesele: Glumeții se dovedesc adesea profeți de Tudor Țărnă, Kiku-Niku de Irina Nechit, Afrodisiac pentru femei de Avram Gabriel Doru, Aproape liber de Mihaela Perciun, Păcatul neispășit explodează  și Ploaie cu grindină de Mihail Cibotaru, Pe malurile Bacusului de Serghei Liscov, cât și piesele pentru copii: Un extraterestru în codru și Bunicul de după flacăra lumânării de Emilia Plugaru, O vacanță în junglă de Vitalie Jacotă.
Salutăm participarea la concurs a autorilor din provincie, a autorilor noi, dar și a autorilor deja consacrați.
E de dorit ca autorii care pe viitor vor prezenta piese la alte ediții al Concursului de Dramatugie UNITEM să fie atenți la ținuta lingvistică a textului și să nu promoveze un limbaj licentious, cum s-a văzut în Primăvara germană, de exemplu.

Pe de altă parte, îndemnăm Uniunea Scriitorilor din Moldova, inclusiv, editurile, teatrele să organizeze Concursuri de Dramaturgie care să aducă autori noi, dar și autori consacrați, care să vină cu teme din viața de azi a poporului nostru, istoria sa, dar și teme general-umane. Astfel, am demonstra că nune  este indiferentă dramaturgia originală, scrisă de autorii locali, dar și evoluția teatrului national.

UNITEM. Juriul Concurs de Dramaturgie