Nume
Parola
Vizualizări: 4418
A fost lansat proiectul Industrii Creative pentru Noile Economii Urbane în Regiunea Dunării (CINEMA). ADR Nord, printre parteneri
on-line, 10 Iulie 2020 — Proiectul Industrii Creative pentru Noile Economii Urbane în Regiunea Dunării (CINEMA) a fost lansat joi, 9 iulie a.c., în cadrul unei conferințe on-line la care au participat cei 22 de parteneri din opt țări implicați activ în proiect, printre care Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și Primăria municipiului Bălți. Vineri, 10 iulie a.c., părțile implicate au discutat despre responsabilitățile ce le revin și despre următorii pași privind implementarea proiectului.

Obiectivul proiectului CINEMA este îmbunătățirea condițiilor inovatoare pentru industriile creative și revitalizarea urbană în regiunea Dunării. Realizarea acestui obiectiv se va înfăptui prin dezvoltarea și testarea modelului, instrumentelor și serviciilor inovatoare bazate pe acțiuni intersectoriale și inițiere între industria creativă (IC) și sectoarele economiei urbane precum comerțul cu amănuntul și afacerile mici.

„În Republica Moldova, industriile sunt într-o continuă dezvoltare. Un domeniu apărut recent este industria creativă care începe să dea roade. În acest mod, cultura primește și rolul de motor al dezvoltării regionale și naționale. Fiind o industrie relativ nouă în țara noastră, industria creativă necesită promovare pentru a se dezvolta într-un mod mai rapid, ca să ajungă la progrese. Este important să contribuim la promovarea acestui curent nou care modelează individualități și dezvoltă noi tendințe. În acest sens, în regiunea noastră urmează, în cadrul unui proiect implementat de ADR Nord, să creăm și să dezvoltăm un Centru de invovare și transfer tehnologic, amplasat pe teritoriul Universității din Bălți. Astfel de proiecte sunt importante nu doar pentru municipiul Bălți sau pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, dar și pentru toată țara. Totodată, programul CINEMA va contribui și la realizarea mai multor obiective privind crearea unor instrumente de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii și de revitalizare a zonelor urbane”, susține directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

În cadrul celei de-a doua etape a proiectului CINEMA, partenerii proiectului urmează să fie clasificați în trei grupuri de lucru:

1) Responsabili de pilotarea unei locații;
2) Responsabili de conlucrarea cu companiile de comerț cu amănuntul și ÎMM-urile în vederea testării instrumentelor de revitalizare a zonelor urbane;
3) Responsabili de crearea unui Centru de suport pentru industriile creative.


ADR Nord va fi responsabilă de implementarea activităților din grupurile de lucru 1 și 3. Locația selectată pentru ambele activități este Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, care urmează să fie creat la Bălți în urma implementării unui proiect de dezvoltare regională implementat de ADR Nord din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. Conform proiectului, Centrul de suport pentru industriile creative va oferi consultanță în afaceri adaptată nevoilor IC, vor fi elaborate programe de instruire, consultanță sau îndrumare, care urmează să fie testate în faza de pilotare. Totodată, vor fi aplicate instrumente inovative în vederea incubării a noi rezidenți în locația aleasă.

Conceptul de industrie creativă (IC) cuprinde domeniile a căror activitate implică creativitate artistică sau științifică precum arhitectură şi regenerare urbană, artă și design, artele spectacolului, film şi video, fotografie, inventica industrială și inteligența artificială, mass-media, modă și design vestimentar, meșteșuguri tradiționale, monumente și turism cultural, muzică, publicitate, software și jocuri video interactive, web design etc. IC vizează tot ceea ce este produs de creativitatea artistică și științifică și are potențial industrial, adică intră în circuitul economic, produce valoare, generează venituri publice prin taxele și impozitele plătite, creează locuri de muncă și profit, ajută la dezvoltarea regională și națională.

Proiectul CINEMA își propune să dezvolte capacități și să încurajeze cooperarea tuturor actorilor și a părților interesate, pentru a îmbunătăți durabil condițiile pentru inovare a IC și economiilor urbane. Parteneriatul CINEMA va acționa pentru a îmbunătăți dialogul și cooperarea transnațională la nivel instituțional și politic, în special în rândul municipalităților și administrației orașelor din regiunea Dunării.

www.adrnord.md