Nume
Parola
Vizualizări: 3992
A fost evaluată cooperarea între ADR Nord și Proiectul ApaSan, în contextul implementării unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație
Bălți, 12 Septembrie 2019 — Aproximativ 5100 de locuitori ai satelor Zăluceni, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni și Japca din raionul Florești au acces la apă potabilă, grație proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, cofinanțat prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

Joi, 12 septembrie a.c., specialiștii implicați în procesul de implementare a proiectului din cadrul ADR Nord și ApaSan împreună cu autoritățile publice locale din localitățile beneficiare, reprezentanți ai S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și responsabilul tehnic au participat la o sesiune de totalizare, evaluând cu acest prilej activitățile realizate în comun. Participanții la întrunire au vorbit, în context, despre succesele și provocările înregistrate, despre lecțiile învățate și au formulat concluzii și recomandări pentru perioada următoare.

„Obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor este o prioritate la nivel național, iată de ce aprovizionarea cu apă și sanitație este un important domeniu de intervenție în Strategia de Dezvoltare Regională Nord. Ne bucurăm că o mare parte a cetățenilor din localitățile vizate de acest proiect deja beneficiază de apă potabilă la robinet, inclusiv grație cofinanțării oferite prin intermediul Proiectului ApaSan”, a relevat directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, mulțumind cu această ocazie partenerilor pentru sprijinul acordat în cadrul proiectului.

Amintim că lucrările de construcție-montaj a sistemelor de apeduct în satele Zăluceni, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni și Japca au fost efectuate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord. În satul Zăluceni au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 14,5 km, la Vertiujeni - 17,1 km, iar la Târgul-Vertiujeni - 12 km. De asemenea, au fost montate conducte de aducție cu o lungime totală de 10,7 km și au fost construite sondele și rezervoarele de apă. Satele Zăluceni, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni beneficiază de apă potabilă din râul Nistru. În perspectivă, sistemul de alimentare cu apă va putea fi dezvoltat în mai multe etape de extindere, pentru a putea alimenta cu apă potabilă 14 localități, cu un număr total de 17 mii de locuitori. În satul Japca a fost construit un sistem de captare a apei dintr-un izvor din vecinătatea localității, cu o aducție de 2,93 km. De asemenea, au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 12,65 km și a fost construit un rezervor de apă (50 m3) și o stație de pompare (17 m3/h). De asemenea, pe teritoriul localității au fost instalați 11 hidranți și au fost construite 39 de cămine de vizitare și golire. Debitul izvorului de la Japca (550 m3/zi) permite asigurarea cu apă potabilă a încă două-trei localități rurale. Valoarea sistemelor de alimentare cu apă în cele patru sate se cifrează la circa 35 milioane de lei, alocați prin intermediul Proiectului ApaSan.

Satele Zăluceni, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni și Japca fac parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului ApaSan, S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Bugetul total al acestui proiect se cifrează la 66,86 milioane de lei, din care 29,90 milioane de lei au fost solicitați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, iar 30,4 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 4,73 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei - contribuția S.A. „Servicii Comunale Florești”, operator al sistemelor, și 0,417 milioane de lei - contribuția administrațiilor publice locale. Din FNDR sunt finanțate subproiectele ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Totodată, Proiectul ApaSan a oferit sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca. Evoluția implementării proiectului poate fi documentată site-ul ADR Nord.

www.adrnord.md