Nume
Parola
Vizualizări: 1941
Expertul CALM Alexandru Morcov: „Primarii nu trebuie să umble pe drumuri cu mâna întinsă"
9 Septembrie 2019 — Descentralizarea parțială a Fondului Rutier, devenită posibilă datorită insistențelor Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), a generat reparația multor drumuri din satele noastre. Totuși, deoarece mai bine de două decenii nu au fost alocate fonduri pentru renovarea drumurilor locale, mai e mult până vom avea în acest domeniu rezultate de necontestat. Programul „Drumuri Bune", cu condiția excluderii centralizării acestuia, ar oferi posibilitatea APL să repare, dar și să întrețină drumurile locale. Despre distribuirea banilor din cadrul acestui fond în anul curent este interviul cu expertul CALM Alexandru Morcov.

Care este soarta Programului „Drumuri Bune" în condițiile în care pentru anul 2019, acesta a fost aprobat cu un deficit de peste un miliard de lei?

Alexandru Morcov: Investițiile în infrastructură, în reparația drumurilor și străzilor din localitățile noastre sunt foarte necesare. Acestea sunt vitale mai ales pentru zonele rurale, unde mai bine de 25 de ani nu a fost efectuată nicio lucrare importantă de renovare, autoritățile locale având acces destul de limitat la fonduri prevăzute pentru asemenea procese, mai ales pentru construcția capitală a drumurilor. CALM din start a vorbit despre o greșeală strategică a proiectului „Drumuri Bune", deoarece contrar tuturor strategiilor și altor documente aprobate de descentralizare, totuși a fost un program destul de centralizat, decizia autorităților publice locale în acest sens fiind una foarte limitată. Deseori nici nu s-a ținut cont de deciziile APL privind selectarea porțiunilor de drum care se propunea să fie reparate. Conform datelor Ministerului Economiei, pentru anul acesta, inițial au fost aprobați pentru acest program 1,7 miliarde de lei. Surse disponibile identificate în bugetul de stat au fost de circa 900 milioane de lei, dintre care circa 270 milioane au fost contracte încheiate în anul 2018 pentru a fi realizate în 2019. Astfel, disponibilă era suma de circa 670 milioane de lei.

Exista o dilemă privind distribuirea acestor bani, CALM-ul pledând pentru ca măcar acum toate APL să beneficieze de resurse...

Alexandru Morcov: Acest subiect a fost discutat pe larg în cadrul CALM și s-a luat decizia ca banii să fie distribuiți per capita, este un drept constituțional al fiecărui cetățean de a beneficia în egală măsură de sursele bugetare. CALM a insistat ca acești bani să fie distribuiți ținându-se cont de numărul de locuitori, fără a fi stabilit un anumit plafon. Până la urmă, decizia finală a aparținut Guvernului Republicii Moldova, iar din afirmațiile oficialilor înțelegem că banii au fost distribuiți după numărul de locuitori, fiind instituit totuși un plafon minim de 300 de mii lei. Astfel, autorităților locale care după numărul de locuitori le-au revenit mai puțin de 300 mii lei nu au beneficiat de bani din cadrul programului „Drumuri Bune". Potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei, circa 25% din localitățile Republicii Moldova au rămas fără aceste surse financiare. Responsabilii de la Ministerul Economiei au argumentat că a fost necesar de a stabili acest plafon din raționamente economice, deoarece transportarea tehnicii și utilajului ce sunt utilizate la reparația drumurilor este o procedură destul de costisitoare și nu se răscumpără în cazul investițiilor mici. CALM consideră în continuare că nu este corect ca de la nivel central să fie efectuate asemenea programe, acești bani ar urma să fie distribuiți autorităților locale, iar acestea să decidă ce porțiuni de drum, când și cum le repară și le întrețin. Sunt mai multe aspecte ce urmează să le discutăm cu Guvernul și Ministerul Economiei pentru a identifica formula optimă ce sperăm că va fi aplicată începând cu anul viitor și observăm că reprezentanții Guvernului manifestă deschidere față de schimbarea lucrurilor.

Ministrul Economiei Vadim Brînzan spunea în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții CALM că primarii nu ar trebui să vină la Chișinău pentru a cerși aceste resurse...

Alexandru Morcov: Dl ministru are perfectă dreptate, primarii nu trebuie să umble pe drumuri cu mâna întinsă. În esență, aceste surse ar fi corect să fie distribuite după niște criterii foarte clare și echitabile, iar APL să le utilizeze la discreția lor.

Au autoritățile locale capacitatea de a gestiona acești bani, pentru că existau și anumite temeri în această privință?

Alexandru Morcov: Sunt temeri neîntemeiate, autoritățile centrale au mai puțină capacitate decât cele locale. Noi putem la nesfârșit să ne plângem că APL nu au capacitate, atât timp cât nu le oferim posibilitatea de a se dezvolta. E ca și în cazul unui copil pe care îl vom duce în cărucior până la 18 ani și acesta nu va putea merge până nu îl vom lăsa să se pornească singur.

Pe de altă parte, practica ne demonstrează că banii distribuiți din Fondul Rutier au fost utilizați în proporție de aproape 100%.

Alexandru Morcov: La insistența CALM a fost efectuat acest exercițiu și o parte din resursele Fondului Rutier au fost transmise descentralizat APL. Este un exemplu elocvent când 1 leu investit din bugetul de stat a mai adus 1-1,5 lei din contribuția cetățenilor, pentru că toți vor să aibă drumuri reparate. Acest fapt, dar și alte exemple ne-au demonstrat că autoritățile publice locale au capacitate să implementeze proiecte cu sume impunătoare.

Vă mulțumim!

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă