Nume
Parola
Vizualizări: 2013
CALM pledează pentru promovarea la nivelul UE a intereselor APL din RM! Premierul României Viorica Dăncilă: „Vom fi avocații Republicii Moldova în plenul instituțiilor europene!”
21 Februarie 2019 — O delegație a CALM a participat în perioada 17-20 februarie la cea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.). La eveniment a participat premierul român Viorica Dăncilă însoțită de mai mulți miniștri, dar și peste 500 de primari de comune din România, membri ai asociației. Printre invitați s-au numărat și reprezentanți ai Comitetului European al Regiunilor (CoR), ai Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CCRE/CEMR), precum și delegații ale Asociației Chineze de Prietenie Internațională a Orașelor, Asociației Orașelor din Rusia și Sister Cities Internațional din Statele Unite ale Americii.

Evenimentul cu genericul „Spațiul rural românesc, spațiul rural european” a fost deschis prin intonarea imnurilor României, Uniunii Europene, dar și cel al Republicii Moldova. Dezvoltarea satului românesc a fost subiectul principal al dezbaterilor, Viorica Dăncilă asigurându-i pe aleșii locali de tot sprijinul Guvernului României. „ Politica noastră trebuie să răspundă nevoilor de dezvoltare și modernizare a zonelor rurale prin crearea locurilor de muncă și infrastructură necesară. România va pleda pentru continuarea finanțării bazate pe granturi. Pașii importanți se fac în echipă: Guvernul și APL. Voi sunteți cel mai aproape de cetățeni și le cunoașteți cel mai bine nevoile. Dvs, prin proiectele pe care le implementați, prin fondurile pe care le accesați, reprezentați un real sprijin pentru comunitățile din care faceți parte. Avem proiecte comune pe care le derulăm cu success și apreciez abordarea asociației ACoR ca pe una constructivă, cu propuneri și soluții, pentru că doar împreună putem face tot ce ne-am propus”, a menționat premierul român.

Președintele Asociației Comunelor din România Emil Drăghici a declarat că pentru a fi îndeplinite toate angajamentele asumate de către membrii Guvernului prezenți la sesiunea ordinară este nevoie ca primarii să aibă ușile deschise către ministere. „În cel mult două săptămâni vom întocmi un act în care să includem toate problemele și poate vedem un memorandum al Guvernului României pentru problemele satului românesc”, a punctat Emil Drăghici.

Vorbind despre relația cu Republica Moldova, primarul comunei Dudeștii Noi din Timiș Alin Nica a fost de părere că este vremea faptelor și a propus ca în cadrul Programului Național de Dezvoltare să fie inclusă o măsură pentru proiecte între localitățile înfrățite, care să genereze dezvoltare pe ambele maluri ale Prutului, fiind cunoscut faptul că mai degrabă se ating bazele decât vârfurile piramidei. „Noi, cei din colectivitățile locale, avem legături și contacte directe cu autoritățile locale din Republica Moldova, dar și cu cetățenii. Putem să dăm exemple nenumărate de colaborări de success între cele două părți și putem duce această colaborare la un alt nivel, a afirmat Alin Nica.

Viorica Dăncilă a reiterat faptul că România încearcă să ajute Republica Moldova. „Ne dorim să susținem frații noștri atât prin proiectele Guvernului, dar și prin eforturile pe care le vom depune în cadrul președinției rotative a Uniunii Europene. Vrem să arătăm că Republica Moldova vrea să meargă pe calea europeană, să fie mai aproape de Europa, iar noi vom fi avocații Republicii Moldova în plenul instituțiilor europene.”

Președintele CALM Tatiana Badan a mulțumit României pentru sprijinul important acordat Republicii Moldova, materializat prin renovarea sutelor de grădinițe și școli și asigurarea acestora cu autobuze școlare, suportul României fiind resimțit și în alte domenii precum infrastructura drumurilor, aprovizionare cu apă, cultură etc. Totodată, Tatiana Badan a solicitat acordarea unei atenții mai sporite dezvoltării relațiilor directe între autoritățile române și autoritățile locale din R. Moldova, prin elaborarea unor programe de dezvoltare finanțate cu participarea reprezentanților APL din Republica Moldova și România, dar și a structurilor asociative ale APL. „Acest proces poate genera mult mai multe rezultate prin consolidarea platformei unificare de reprezentare și colaborare a tuturor autorităților locale din România și Republica Moldova - Consiliul Autorităților Locale din Romania și R. Moldova!” Potrivit președintelui CALM, obiectivul principal al acestei platforme de unificare este promovarea la nivelul UE a intereselor APL din RM și România, consolidarea procesului de înfrățiri , schimbul de experiență și de cunoștințe , transferul de bune practici și cunoștințe intre APL , ajustarea cadrului instituțional și legal din Republica Moldova la standardele României și UE, dezvoltarea și implementarea programelor de dezvoltare destinate colectivităților locale etc.

De asemenea, Tatiana Badan a propus organizarea unei ședințe a guvernelor României și Republicii Moldova, cu participarea tuturor structurilor asociative ale autorităților locale din ambele state, ceea ce ar permite consolidarea proceselor și tendințelor pozitive în relațiile APL din R. Moldova și România, inclusiv prin sprijinul direct și real al localităților înfrățite. „Aceste întâlniri, cu participarea reprezentanților structurilor asociative ale APL ar putea deveni o tradiție, iar asemenea acțiuni vor reprezenta un semnal și exemplu important de urmat și pentru autoritățile din Republica Moldova”, a punctat președintele CALM.

Reprezentantul Comitetului European al Regiunilor Markku Markkula a menționat că cunoaște relația specială dintre Republica Moldova și România. „Ne dorim să facem mai mult pentru țările din cadrul Parteneriatului estic și să ajutăm Republica Moldova în cadrul Comitetului European al Regiunilor.”

Secretarul general al Consiliului Municipalităților și Regiunilor europene Frederic Vallier a declarat că instituția pe care o reprezintă numără peste 600 de comunități din cele 28 state membre ale UE, dar și din Republica Moldova, Georgia, Ucraina. „Datorită DVS și nouă suntem uniți în promovarea valorilor democrației. Ne punem speranța că descentralizarea progresează în țările noastre pentru un viitor mai bun al cetățenilor noștri și va asigura un viitor durabil pentru generațiile viitoare.”

Reprezentanții CALM au făcut schimb de idei cu primarii de peste Prut privind modalitățile de dezvoltare a comunităților locale și au stabilit noi relații de colaborare. În cadrul evenimentului, ACoR a oferit distincții mai multor primari ce au înregistrat rezultate remarcabile în activitate.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă