Nume
Parola
Vizualizări: 1550
La Chișinău a avut loc o conferință națională despre cooperarea transfrontalieră
Chișinău, 31 Octombrie 2014 — Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, a participat azi, 31 octombrie a.c., la conferinţa naţională cu genericul „Cooperarea transfrontalieră: realizările Republicii Moldova în perioada 2007-2013”, unde au fost puse în dezbatere subiecte ce țin de cele mai recente evoluții privind punerea în aplicare a programelor de cooperare transfrontalieră în Republica Moldova.

Evenimentul a oferit o privire spre viitorul noii generații de programe, finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV), și urmează să înceapă în acest an. Un aspect special a revenit rolului și responsabilităților preluate de diverși actori din Republica Moldova în gestionarea și realizarea programelor și proiectelor transfrontaliere. Conferința și-a mai propus construirea de rețele și crearea de sinergii între părțile interesate din țară și activitățile lor.

Proiectele transfrontaliere sunt „vitale pentru relaţiile noastre de bună vecinătate cu România, Ucraina şi pentru apropierea de Europa. Pentru că sunt programe ce contribuie la îmbunătăţirea vieţii oamenilor - fie prin dezvoltarea localităţilor rurale, fie prin aplicarea unor practici noi în agricultură, prin sporirea calităţii serviciilor medicale sau prin dezvoltarea turismului", a spus prim-ministrul Iurie Leancă, care a participat la eveniment.

Prezent la eveniment, Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că Uniunea Europeană va continua să sprijine proiectele transfrontaliere direcţionate către Republica Moldova, Ucraina şi România. „În perioada următoare vorbim despre suma totală de 81 de milioane de euro numai pentru componenta Moldova-România. Este o alocaţie care va trebui să fie folosită în mod eficient şi sunt sigur că, având experienţa trecută, aşa va fi”, a spus oficialul european.

Potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, acest eveniment este o bună ocazie pentru schimbul de experiență în domeniul cooperării transfrontaliere. „Conferința îi va stimula pe toți cei interesați de identificarea și dezvoltarea proiectelor de cooperare transfrontalieră și îi va încuraja, încă o dată în plus, să aplice la fondurile Uniunii Europene”, susține directorul ADR Nord.

În cadrul conferinței, au fost prezentate și discutate cele mai bune practici și lecții învățate din perioada 2007-2013. Potrivit organizatorilor, rezultatele vor contribui la proiectarea și gestionarea viitoarelor programe de cooperare transfrontalieră pentru anii 2014-2020, care se află în proces de pregătire. Totodată, a fost organizată o expoziție a proiectelor finanțate în cadrul Programelor de Cooperare Transfrontalieră, pentru a promova parteneriatele realizate de Republica Moldova.

Conferința națională a fost organizată de Cancelaria de Stat, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și cu sprijinul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). La eveniment au fost invitaţi reprezentanți ai programelor și instituțiilor implicate în gestionarea programelor de cooperare transfrontalieră. Ei au avut posibilitatea să intre în contact direct cu beneficiarii proiectului: oameni care au realizat un proiect de cooperare transfrontalieră sau administrează unul care în prezent.

www.adrnord.md