Nume
Parola
Vizualizări: 1565
Cel mai mare forum al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, ajuns la a V-a ediție, și-a deschis lucrările la Vadul lui Vodă
Vadul lui Vodă, 17 Octombrie 2014 — Cea de-a V-a ediție a Forumului moldo-german privind finanțarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ÎMM) și-a deschis lucrările vineri, 17 octombrie a.c., în localitatea Vadul lui Vodă. La eveniment participă reprezentanţi ai ministerelor de resort, ai instituțiilor financiare moldoveneşti şi internaţionale, ai ÎMM, precum şi experţi în domeniul finanțării ÎMM.

Din Regiunea de Dezvoltare Nord la forum participă reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), ai filialei Bălți a Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova și un grup de antreprenori.

Forumul este organizat pentru a genera schimb de experienţă şi dialog despre necesitatea de finanţare a ÎMM. Din acest considerent, formatul forumului prevede prezentarea serviciilor de finanţare a ÎMM de către bănci şi alte instituții finanţatoare din Republica Moldova. Astfel, în cadrul unei expoziții, organizată în prima jumătate a zilei, participanții la eveniment au avut posibilitate să stabilească contacte cu reprezentanți ai instituțiilor finanțatoare.

La deschiderea evenimentului, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că dezoltarea sectorului ÎMM este una din prioritățile Strategiei de Dezvoltare Regională Nord. În acest context, directorul ADR Nord a vorbit despre o serie de proiecte realizate și în curs de realizare cum ar fi „Inaugurarea incubatorului de afaceri din comuna Larga - un factor important în activitățile privind măsurile active de ocupare a tineretului din regiune”; „Centrul Creativ-Inovativ PRO Cariera (Otaci)”; „Susținerea dezvoltării sectorului industrial în RDN prin reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare pentru Parcul Industrial pe teritoriul S.A. «Răut» din municipiul Bălți”; „Conectarea Parcului Industrial «Edineț» la infrastructura de acces și utilitățile publice”; „Susținerea dezvoltării sectorului privat și procesului de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord prin construcția rețelelor de apă și canalizare pentru subzona nr. 3 a Zonei Economice Libere «Bălți»” etc. „Proiectele de dezvoltare realizate de ADR Nord nu ar avea sens în afara dezvoltării economice a regiunii, iată de ce, în paralel cu realizarea proiectelor, am organizat o serie de evenimente pentru a atrage noi investiții”, a relevat directorul Ion Bodrug.

În cadrul forumului se desfășoară patru mese rotunde unde se discută despre (1) regimurile fiscale favorabile pentru procesele inovative la nivelul ÎMM, abordate din perspectiva Uniunii Europene; (2) apropierea sectoarelor bancare din R. Moldova și regiunea transnistreană prin finanțarea ÎMM; (3) reconsiderarea strategiilor de dezvoltare a ÎMM în contextul crizei financiare globale; (4) perspectivele și oportunitățile de dezvoltare pentru ÎMM din sectorul agricol, în contextul implementării Acordului de Asociere R. Moldova-UE.

Menționăm că, în baza discuțiilor și a prezentărilor elaborate de către experți în domeniu, va fi editată o culegere de materiale în limbile română, rusă și engleză, care va fi accesibilă publicului larg.

Forumul moldo-german consacrat finanţării ÎMM are loc în cadrul Programului TRANSFORM al Ministerului Federal de Finanţe al Germaniei, cu participarea Băncii de Dezvoltare KfW, precum şi a Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul" din Republica Moldova.

Așa cum la forum participă un număr impunător de întreprinzători, locul desfășurării evenimentului se schimbă în fiecare an. Până în prezent, forumul a fost organizat la Chișinău, Comrat, Vadul lui Vodă. Ediția de anul viitor va avea loc, ce mai probabil, la Bălți. În total, la cele cinci ediții ale forumului au participat peste 700 de agenți economici din toate regiunile țării, inclusiv UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană.

Potrivit Biroului Național de Statistică, sectorul ÎMM din țara noastră deține 97,7% din totalul întreprinderilor din țară, asigură 56,2% locuri de muncă și are o contribuție la PIB de doar 28,3%.

www.adrnord.md