Nume
Parola
Vizualizări: 1325
Regiunea Nord va deveni mai atractivă pentru investitori, după ce va funcționa sistemul de planificare bazat pe tehnologia GIS
Bălți, 10 Septembrie 2014 — Conceptul de proiect-pilot „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS” (GIS - Sistemul Datelor Geospațiale) i-a reunit ieri, 9 septembrie a.c., în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), pe reprezentanți ai Î.S. „Cadastru Bălți”, S.A. „Red Nord”, Î.M. „Apă-Canal Bălți”, SRL „Bălți-Gaz”, S.A. „Drumuri Bălți” și S.A. „Moltelecom”.

Reprezentanții instituțiilor menționate s-au întâlnit cu directorul ADR Nord, Ion Bodrug, pentru a discuta posibilitatea semnării unui acord de colaborare comun, document care să ofere posibilitatea realizării eficiente a proiectului-pilot de dezvoltare a instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN).

„Acest proiect-pilot este încă un pas ce ne va apropia de standardele Uniunii Europene. Rezultatele proiectului vor declanșa un nou tip de planificare strategică”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug, potrivit căruia RDN va deveni mai atractivă pentru investitori, după ce va funcționa sistemul de planificare bazat pe tehnologia GIS.

După ședința cu reprezentanții întreprinderilor menționate din municipiul Bălți, deținătoare de date necesare pentru sistemul de planificare bazat pe tehnologia GIS, urmează ca un grup de experți cehi să elaboreze un studiu de fezabilitate care să cuprindă analiza legislației în domeniul GIS și analiza datelor deja existente. Studiul va fi realizat în baza datelor din municipiul Bălți.

Obiectivul general al proiectului este crearea conexiunilor dintre ADR Nord și cele 11 raioane și municipiul Bălți din RDN. Întrucât realizarea unui astfel de proiect ce ar acoperi toată regiunea este costisitor, proiectul va acoperi inițial doar municipiul Bălți. Conexiunile se vor face în vederea schimbului de date și planificarea teritorială, facilitarea accesului autorităților locale, potențialilor investitori și al publicului larg la date și informații statistice din regiune.

Platforma GIS reprezintă un suport modern și eficient în facilitarea deciziilor privind dezvoltarea regională, atragerea investitorilor, valorificarea potențialului turistic al regiunilor, precum și pentru elaborarea unor analize socio-economice.

Conceptul de proiect „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS” a fost elaborat de ADR Nord și urmează a fi realizat în perioada 2014-2016, cu sprijin financiar din partea Republicii Cehe, prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare. În 2013, proiectul-pilot menționat a fost îmbunătățit în cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, grație suportului consultativ și metodologic din partea experților francezi și români.

www.adrnord.md