Nume
Parola
Vizualizări: 1414
Membrii Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare se vor implica mai activ în activitatea Agențiilor de Dezvoltare Regională
Bălți, 20 August 2013 — Specialiștii în planificare strategică de la Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru și Sud, precum și reprezentanți de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) s-au reunit astăzi în cadrul unei mese rotunde pe tema organizării procesului de dezvoltare a capacităţilor membrilor Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (CRD) Nord, Centru și Sud din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de ADR Nord, cu suport financiar din partea GIZ.

Masa rotundă, a treia de acest fel, a avut drept scop stabilirea acţiunilor comune privind modul de dezvoltare a capacităţilor membrilor CRD în domeniul dezvoltării regionale, în cadrul atelierelor de lucru din lunile octombrie-noiembrie a.c., organizate cu suportul MDRC, ADR şi GIZ.

Participanții la masa rotundă au discutat, timp de câteva ore, despre elaborarea unui plan comun de acţiuni pentru organizarea primului eveniment privind dezvoltarea capacităţilor CRD și stabilirea subiectelor ce vor fi puse în discuţie în cadrul primului atelier. Totodată, specialiștii în planificare strategică au stabilit, în comun, responsabilităţile pentru organizarea evenimentelor ce vor urma.

Întrucât cele două structuri regionale, ADR și CRD se completează reciproc la nivel conceptual și operațional, succesul politicii de dezvoltare regională depinde în mare măsură de funcţionarea eficientă a CRD, structură ce trebuie să se bazeze pe o conlucrare strânsă şi proactivă cu ADR, cu autoritățile publice locale, societatea civilă și mediul privat.

O analiză a activităţii CRD relevă că interesul şi implicarea acestuia în exercitarea drepturilor şi atribuţiilor sale este neuniformă. Printre punctele slabe în activitatea CRD este faptul că această structură se limitează deseori la aprobarea formală a documentelor propuse de ADR, intervine extrem de rar în elaborarea documentelor de politici regionale şi nu participă activ în planificarea anuală a activităţii ADR. Totodată, mulţi membri CRD întâmpină dificultăţi în înţelegerea modalităţilor concrete de îndeplinire a atribuţiilor lor şi a posibilităţilor de interacţiune cu ADR și cu alți factori interesați din regiune.

E îmbucurător faptul că rezultatele unui sondaj efectuat de GIZ în luna februarie 2013 arată disponibilitatea şi interesul membrilor CRD pentru participarea la instruiri de dezvoltare a capacităților în domeniul dezvoltării regionale. Temele care au generat cel mai mare interes din partea membrilor CRD se referă la rolul CRD în ţările europene şi la metodele de promovare a conceptelor de dezvoltare regională. În total, 95% şi, respectiv, 84% din respondenţi şi-au exprimat dorinţa de participare la sesiuni de instruire pe aceste teme.

Șefa secției planificare strategică de la ADR Nord, Inga Cojocaru, susține că există un potenţial semnificativ pentru amplificarea rolului CRD în dezvoltarea regională şi consolidarea capacităţilor membrilor acestuia. Astfel, sunt binevenite măsurile de sporire a responsabilității membrilor CRD faţă de dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova şi de intensificare a conlucrării cu ADR-urile, drept model servind bunele practici din ţările Uniunii Europene.

Considerăm că, în rezultatul implementării programului de dezvoltare a capacităţilor, membrii CRD din Republica Moldova vor participa activ la planificarea activităţilor ADR-urilor.

CRD este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării şi monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul regiunilor de dezvoltare. În componența CRD intră preşedinţii raioanelor şi câte un reprezentant al asociaţiilor de primari, societăţii civile şi sectorului privat din fiece raion şi/sau municipiu. În prezent, membrii CRD îşi exercită atribuţiile cu titlu gratuit.

www.adrnord.md