Nume
Parola
Vizualizări: 1329
Curs de instruire pentru jurnaliști: „Dezvoltarea regională – de la politici ambițioase la impact social și subiect de știre”
Gruşevo, Criuleni, 2 August 2013 — Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prezintă rezultatele, provocările și perspectivele dezvoltării regionale în Republica Moldova, în cadrul unui curs de instruire, organizat în perioada 1-3 august curent.

„Dezvoltarea regională - de la politici ambițioase la impact social și subiect de știre" este genericul evenimentului ce a reunit un grup de jurnaliști, reprezentanți ai instituțiilor instituțiilor mass-media regionale și republicane, și are drept scop prezentarea obiectivelor și provocărilor implementării proiectelor de dezvoltare regională în localitățile republicii, analiza derulării procesului de dezvoltare regională, precum și promovarea practicilor europene de îmbunătățire a condițiilor de trai prin prisma dezvoltării regionale.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, a vorbit despre rolul și importanța dezvoltării regionale în țara noastră, despre cum a început acest proces și care sunt obiectivele MDRC la acest capitol. Oficialul a trecut în revistă prioritățile proiectelor de dezvoltare regională, rolul Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud în regiuni. În acest context, ministrul a mulțumit Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), partener de dezvoltare al MDRC, pentru susținerea în promovarea domeniului dezvoltării regionale în țara noastră.

Totodată, ministrul a precizat că este important să prezentăm domeniul vizat cu succese și lacune, astfel încât toți actorii implicați în promovarea dezvoltării regionale în Republica Moldova să conștientizeze că durabilitatea și eficiența proiectelor au la bază o cooperare, colaborare și comunicare eficientă, iar instituțiile de presă au rolul de a urmări dacă acest proces este transparent și fiecare își onorează atribuțiile.

La rândul său, Philipp Johannsen, reprezentant de țară al GIZ și managerul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în republica Moldova”, a subliniat rolul comunicării publice pentru a stimula participarea cetățenilor: „Proiectele de dezvoltare regională pot avea succes doar dacă cetățenii, care sunt clienții serviciilor locale, sunt implicați, își achită facturile la timp și monitorizează calitatea serviciilor prestate. Rolul jurnaliștilor este de a intermedia comunicarea dintre autorități și cetățeni și de a veghea asupra corectitudinii utilizării investițiilor".

Din partea ADR Nord, la eveniment au participat Liuba Băbălău, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor, și Ion Urușciuc, specialist în comunicare. Specialiștii ADR Nord au prezentat jurnaliștilor informații despre implementarea proiectelor de dezvoltare regională și despre promovarea regiunilor de dezvoltare.

Agenda seminarului întrunește sesiuni în plen, dezbateri, exerciții individuale și în grup, inclusiv vizite în localitățile unde au fost sau sunt în implementare proiecte de dezvoltare regională.

La atelierul de lucru participă 20 de reprezentanți ai instituțiilor de presă din țară, funcționari de la MDRC, reprezentanți GIZ și specialiști în comunicare.

www.adrnord.md