Nume
Parola
Vizualizări: 4142
După 18 ani, copiii se bucură de acces la educaţia preşcolară
CHISINAU, 8 Decembrie 2012 — 108 copii din satul Fârlădeni, raionul Căuşeni au obţinut acces la educaţia preşcolară, iar 22 de locuitori au căpătat un loc de muncă odată cu deschiderea grădiniţei renovate cu asistenţa financiară a autorităţilor centrale și locale şi Uniunii Europene în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM), implementat de PNUD Moldova.

Grădiniţa din Fârlădeni n-a funcționat timp de 18 ani și nici în vecinătate n-a existat o instituție preşcolară pe care ar fi putut s-o frecventeze copiii din localitate. Chiar dacă absența unei grădinițe a fost o problemă majoră, cei aproximativ 5 mii de locuitori ai satului spun că nu reușeau să o rezolve de unii singuri. ”Doar cu efortul comun al oamenilor din comunitate, al donatorilor și autorităților centrale și locale am izbutit să înălțăm una din cele mai moderne grădinițe din regiune și să oferim copiilor noștri acces la educație de calitate, iar familiilor tinere posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii”, a declarat Ion Gangan, primarul satului, la ceremonia de inaugurare.

Cu un buget de 239 mii euro, grădinița din Fârlădeni a trecut într-un an și jumătate printr-o transformare profundă: a fost renovat atât interiorul, cât și exteriorul instituției, a fost înlocuit acoperișul, sistemul de încălzire și cel de canalizare, au fost reabilitate rețelele electrice, au fost schimbate ușile și ferestrele şi a fost construit din temelie un bloc suplimentar. De asemenea, grădinița a fost dotată cu tot mobilierul necesar.

”În cadrul Programului UE-PNUD, 28 de proiecte de dezvoltare a infrastructurii sociale sunt în curs de implementare, care contribuie la apropierea oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului”, a declarat Cihan Sultanoglu, Administrator adjunct şi Director regional pentru Europa şi CSI al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. „În timp ce oamenii muncesc împreună pentru a soluționa problemele de interes comun, ei reuşesc să capete mai multă încredere şi să-şi îmbunătăţească condiţiile de trai. Vreau să-mi exprim recunoștința față de UE și toți partenerii care contribuie la realizarea acestui proiect atât de important pentru Moldova”.

La rândul său, Dirk Schuebel, Şeful Delegației Uniunii Europene în Moldova a menționat că peste 120 mii de persoane au beneficiat de activitățile Programului şi că acestea au avut un impact pozitiv asupra populației de pe ambele maluri ale Nistrului. “Uniunea Europeană va susține în continuare proiecte care promovează încrederea, în special, în 5 domenii de bază: dezvoltarea afacerilor, societate civilă, renovarea infrastructurii sociale, sănătate și protecția mediului înconjurător”, a mai spus Dirk Schuebel.

La începutul anului viitor, cu sprijinul Programului SCBM, la Fârlădeni va fi creată și o piață comunitară cu o capacitate totală de 170 de locuri, ceea ce va contribui la dezvoltarea economică a localităţii, dar şi la intensificarea relaţiilor de colaborare între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Programul “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” este implementat în perioada anilor 2012-2015. Bugetul total al Programului este de 10,600,000 Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,500,000 Euro) și PNUD Moldova (1,100,000 Euro).

Mai mult despre SCBM la: http://www.undp.md/projects/Transnistria.shtml
Pentru mai multe informaţii: Viorel Albu, managerul Proiectului Dezvoltare Comunitară din cadrul Programului SCBM, Tel: (+ 22 373) 839 872, E-mail: viorel.albu@undp.org; Natalia Costaş, consultant în comunicare, Programul SCBM, Tel:(+ 373 22) 69221141, E mail: natalia.costas@undp.org