Nume
Parola
Vizualizări: 2000
CU SPRIJINUL PNUD MOLDOVA, 22 DE ASOCIAȚII DE BĂȘTINAȘI SUNT GHIDATE DE CALM ÎN CADRUL PROGRAMULUI INCUBATOR AdB 2020
15 Iunie 2020 — Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Proiectul PNUD Moldova ”Migrație și Dezvoltare Locală” II (PNUD/MiDL), realizat cu suportul Guvernului Elveției au organizat vineri, 12 iunie, ședința informativă pentru reprezentanții celor 22 de asociații de băștinași (AdB) beneficiare ale programului de granturi în cadrul Proiectului PNUD MOLDOVA „Migrație și Dezvoltare locală” FAZA II „INCUBATOR AdB 2020”.

În cadrul evenimentului au fost prezentate așteptările legate de implementarea programului Incubator AdB, care sunt procedurile de grantare în cadrul UNDP Moldova, dar și care sunt etapele de înregistrare a unei asociații de băștinași. Totodată, participanții au făcut cunoștință cu regulile de implementare a proiectelor și li s-au făcut unele recomandări de îmbunătățire ale acestora.

Participanții la eveniment au adresat mai multe întrebări cu caracter juridic, privind modalitățile de colectare a contribuției, protecția datelor cu caracter personal, transparența în procesul de colectare a fondurilor, etc.

Obiectivul Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală este de a sprijini dezvoltarea comunităților din Republica Moldova afectate de migrație, prin îmbunătățirea serviciilor publice locale și stimularea activităților economice generatoare de venituri, inclusiv prin încurajarea implicării economice a Diasporei în procesul de revitalizare economică a localităților de baștină.

În cadrul Incubatorului AdB, Programul PNUD/MiDL își propune să atingă următorul obiectiv: consolidarea capacităților grupurile de inițiativă, AdB nou create, sau în proces de creare pentru a acționa ca parteneri ai APL pentru dezvoltare locală durabilă, stabilind un cadru de cooperare între autoritățile locale, populația locală și migranţii, prin:
- unirea eforturilor administrației publice locale, ale membrilor comunității și ale localnicilor aflați în străinătate pentru dezvoltare locală participativă,

- implicarea Diasporei în prioritizarea problemei propuse spre soluționare,

- canalizarea potențialului migranților spre dezvoltare locală pentru servicii locale îmbunătățite în orașele și satele lor de baștină.

Asociațiile de băștinași beneficiare ale programului de granturi vor primi asistență sub forma de asistență tehnică și financiară în valoare de 1000 $ pentru implementarea unui proiect de dezvoltare locală.

Congresul Autorităților Locale din Moldova, prin intermediul serviciului său ”Migrație, Dezvoltare Locală și atragere de fonduri”, este partenerul Proiectului PNUD MOLDOVA ”Migrație și Dezvoltare Locală” II în implementarea Programului „INCUBATOR AdB 2020”. Astfel, CALM va oferi asistență tehnică prin ghidare și o serie de instruiri, ce fac parte din Școala AdB, pentru cele 22 asociații de băștinași beneficiare ale programului de granturi pe parcursul întregului proiect ca acestea să le implementeze cu succes.

Experiența acumulată de PNUD în perioada 2015-2018, indică faptul că până la 1/3 din migranți și gospodăriile lor au contribuit la proiecte de dezvoltare locală și au intenții serioase de a continua să contribuie la astfel de proiecte în viitor. Acesta este rezultatul unei intervenții de amploare realizate cu sprijinul financiar Guvernului Elveției, implementate de PNUD la nivel local în 38 de comunități, în care peste 10 000 de migranți au contribuit la 55 de proiecte de dezvoltare economică și dezvoltare a serviciilor locale în comunitățile lor de baștină, care au produs un impact pozitiv asupra a peste 300.000 de persoane.

Toate aceste proiecte au fost co-finanțate și co-implementate, în parteneriat de autoritățile publice locale și migranți și participarea activă a Asociațiilor de Băștinași (în continuare AdB). La etapa actuală există deja peste 38 de AdB-uri funcționale în Republica Moldova dezvoltate în cadrul fazei I a PNUD/MiDL. Suplimentar altele 101 AdB au fost inițiate (înregistrate sau grupuri de inițiativă) în baza acestui model, cu suportul Congresul Autorităților Locale din Moldova, utilizând metodologia PNUD.

Proiectul ”Migrație și Dezvoltare Locală” faza II, realizat cu suportul Guvernului Elveției (2019-2022) va susține în continuare crearea și dezvoltarea capacităților AdB în calitate de parteneri administrația publică locală (APL) pentru dezvoltarea durabilă a localităților din Moldova, cu implicarea băștinașilor plecați din localitate.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă