Nume
Parola
Vizualizări: 4504
Conferinţa de lansare a proiectului „Sporirea transparenţei administraţiei publice locale în Republica Moldova prin implementarea politicilor participative”
15 Iunie 2018 — Centrul CONTACT a desfășurat la 14 iunie, conferința de lansare a proiectului „Sporirea transparenţei administraţiei publice locale în Republica Moldova prin implementarea politicilor participative”, finanțat de Fondul pentru Democrație al Națiunilor Unite (The United Nations Democarcy Fund - UNDEF).
Proiectul își propune drept scop sporirea nivelului de transparență în activitatea autorităților publice locale prin elaborarea, promovarea și adoptarea în mod participativ a politicilor publice locale, elaborarea și implementarea unor planuri locale de aprofundare a transparenței și de asigurare a accesului cetățenilor la informațiile de interes public.
În cadrul evenimentului au fost prezentate scopul, obiectivele și principalele activități ce urmează a fi desfășurate în perioada 2018-2020 în localitățile beneficiare ale proiectului. Participanții au făcut un schimb de păreri privind modalitățile de realizare a planurilor de acțiuni, de asigurare a vizibilității și a durabilității activităților din proiect, precum și despre sinergia cu alte proiecte, planuri și strategii în curs de implementare în comunitățile-țintă.
Principalii beneficiari sunt ONG-urile, APL și grupurile locale de inițiativă din 10 localități din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova.
În deschiderea conferinței, directorul executiv al Centrului Contact, Serghei Neicovcen a menționat că salută receptivitatea organizațiilor care au aplicat să participe la acest proiect. El a menționat că spiritul de responsabilitate civică este unul de apreciat, iar fiecare localitate se va bucura de o dezvoltare a armonioasă la nivel decizional, prin intermediul acestui proiect care pune în capul mesei: transparența.
În cadrul conferinței, Arcadie Baciu, membru al Grupului Cetățenilor Activi a menționat că propunerea de a participa la acest proiect a fost primită cu brațele deschide de administrația locală, întrucât bârfele ajung mai repede decât activitățile APL, determinarea lor a fost una susținută de primarul din localitate. Transparența este principala noțiune necesară unei administrații puternice, crede Arcadie Baciu.
Totodată, primarul de Glodeni, Stela Onuțu a menționat la evenimentul de lansare, că acest proiect reprezintă o mare bucurie pentru APL, fiind beneficiu pentru localitate, susținând că trebuie eliminată această lacună care există în traseul de comunicare cu cetățenii.
Expertul proiectului Tatiana Șaptefrați a spus că acest proiect vine să ajute implicit localitățile participante, care se vor bucura de mai multă transparență și cetățenii vor fi mai receptivi la proiectele APL.
Prezent la conferința, Ion Prisăcaru, reprezentantul Cancelariei de Stat care a salutat inițiativa acestui proiect, specificând că și scopul autorităților centrale este de a ajuta APL să aibă mai multă transparență, iar spiritul cetățenesc să contribuie la dezvoltarea unei localități. Dumnealui a declarat că reforma care ar urma să fie demarată de Guvern, va urmări în principal transparența la toate nivelele.


Pentru detalii sau informații suplimentare: 022 233948 lilia.porumb2017@gmail.com.
Persoana de contact – Liliana Porumb, coordonator de proiect.