Nume
Parola
Vizualizări: 3598
Expert IDIS: Noua politică a Rusiei în spațiul post-sovietic trebuie primită echilibrat de către R. Moldova
22 Iunie 2012 — Revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin anunță schimbarea în spațiul post-sovietic, schimbare determinată nu de persoana președintelui, care este figura politică centrală de mai bine de un deceniu în Rusia, ci de către noul context intern și internațional în care acest președinte își va exercita mandatul, precizează expertul IDIS “Viitorul”, Eduard Ţugui, în Buletinul de Politică Externă cu genericul “Noua politică a Rusiei în spațiul post-sovietic”.

De multe ori, în spațiul public din fostele republici sovietice, procesul politic intern al Rusiei și investirea celui mai puternic politician din ultimii doisprezece ani a ajuns să fie înțeleasă uneori ca premisă pentru un nou destin. Republica Moldova este destul de receptivă la toate ”ingineriile geopolitice” ale Rusiei, în timp ce unele partide politice moldovenești și surse de informare susțin din interior realizarea unui proiect geopolitic pe care Vladimir Putin intenționează să-l realizeze în timpul actualului mandat prezidențial, se mai arată în studiu.

Autorul este de părere că Republica Moldova trebuie să primească echilibrat și cu demnitate noile ”provocări estice”, avansând consecvent în procesul de integrare europeană. În acest context, autoritățile moldovenești, au rolul, deloc ușor, de a argumenta rațiunile economice care determină integrarea europeană, dar și de a reaminti Rusiei că ţara noastră are prieteni și în Uniunea Europeană.

“Presiunile potențiale ale Rusiei, menite în fond să torpileze parcursul european al Republicii Moldova și s-o conecteze la noul proiect euro-asiatic nu ar trebui atenuate prin semnarea de documente incompatibile cu integrarea europeană sau care nu vor fi niciodată ratificate. Dacă se insistă asupra creării unei piețe comune în granițele fostului imperiu sovietic, Republica Moldova poate veni, spre exemplu, cu inițiativa de a începe integrarea cu retragerea bazelor militare neautorizate (pentru a nu obstrucționa liberul schimb economic) și liberalizarea pieței energetice din regiune”, explică Eduard Ţugui.

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

Descărcaţi aici cea de-a 46-a ediţie a Buletinului de politică externă:
http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=358&id=3962&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Buletin-de-politica-externa/Noua-politica-a-Rusiei-in-spatiul-post-sovietic

Pentru abonare la buletin, expediaţi un mesaj la diana.lungu@viitorul.org