Nume
Parola
Vizualizări: 5169
Moldova va dezvolta serviciile comunitare de sănătate mintală
Bălţi, 26 Octombrie 2011 — Proiectul „Strategiei Naţionale de dezvoltare a Serviciilor de Sănătate Mintală la nivel de comunitate” şi Planul de acţiuni de aplicare a acestui document au fost elaborate de un grup de experţi naţionali în cadrul unui atelier, desfăşurat la Chişinău între 20 şi 21 octombrie a.c.

Documentele au fost elaborate în cadrul proiectului moldo-elveţian „Dezvoltarea sistemei serviciilor comunitare de Sănătate Mintală în Moldova”, susţinut de Agenţia de Cooperare, Dezvoltare a Elveţiei în Moldova, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Ministerul moldovean al Sănătăţii.

„Proiectul „Strategiei” elaborate descrie felul în care urmează a fi dezvoltate în Moldova serviciile de sănătate mintală la nivel de comunităţi, dar şi integrarea acestora în sistemul medicinii primare”, spune Jana Chihai, managerul proiectului şi preşedinta Asociaţiei SOMATO din Bălţi.

„Strategia Naţională de dezvoltare a Serviciilor de Sănătate Mintală la nivel de comunitate” va fi implementată în perioada 2012-2021, în două etape (prima etapă – 2012-2016; a doua etapă – 2016-2021).

Proiectul „Strategiei Naţionale de dezvoltare a Serviciilor de Sănătate Mintală la nivel de comunitate” va fi experizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). La începutul lunii noiembrie, o misiune a OMS se va afla la Chişinău în vederea definitivării documentului respectiv.

În prezent, în R. Moldova funcţionează şase Centre de Sănătate Mintală Comunitară – în Chişinău, Bălţi, Ungheni şi Rezina. Acestea au fost create în cadrul unor proiecte cu finanţare internaţională. Experţii susţin că oferirea serviciilor de sănătate mintală la nivel de spitale de psihiatrie favorizează stigmatizarea şi refuzul persoanelor de a se adresa acestor instituţii. Pe de altă parte, experienţa arată că centrele comunitare de sănătate mintală sunt mai prietenoase persoanelor cu afecţiuni mintale, sunt eficiente în reabilitarea acestora şi promovează mult mai eficient incluziunea socială.

În Republica Moldova, la evidenţă psihiatrică, potrivit datelor oficiale, se află circa 60 mii pacienţi, dintre care circa 28 mii au grad de invaliditate. Se estimează că numărul total de persoane cu probleme de sănătate mintală se ridică la circa 100 de mii.

# # #

Pentru detalii, o puteţi contacta pe Jana Chihai: tel.: +231/ 350-89, e-mail: jchihai@somato.md