Nume
Parola
Vizualizări: 7706
Târg de informare despre piaţa muncii destinat moldovenilor din Germania
3 Decembrie 2009 — Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în colaborare cu Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă din Germania şi Centrul Internaţional pentru Migraţie a organizat pe 21 noiembrie, a.c, o campanie de informare a cetăţenilor moldoveni, care trăiesc şi muncesc temporar în această ţară.

Scopul acestei campanii de informare a fost de îmbunătăţire a relaţiilor cu cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare, de a comunica direct şi de a-i informa despre situaţia curentă de pe piaţa forţei de muncă din Republica Moldova. Aceştia au fost informaţi de asemenea, cu privire la tendinţele de dezvoltare ale pieţii muncii, politicile şi programele de dezvoltare în domeniu şi despre posibilităţile de reintegrare a celor aflaţi în străinătate.


În prezent pe teritoriul Germaniei se află înregistraţi 12 000 de moldoveni dintre care un număr de 1300 de cetăţeni sunt şomeri şi deşi piaţa muncii din Republica Moldova a fost afectată de asemenea de criza economică mondială, pentru multe companii care activează pe plan local, rămâne prioritară cererea pentru forţa de muncă calificată.

Interesaţi să atragă personal cu experienţă de lucru acumulată de cetăţenii noştri în Germania, au fost 8 angajatori din Republica Moldova, companii, care alături de reprezentanţii ANOFM, au avut posibilitatea să-şi prezinte oferta de locuri vacante în mod direct, cetăţenilor moldoveni invitaţi să participe la eveniment. Prezenţi în cadrul târgului au fost cca. 60 de cetăţeni moldoveni.

Campania de informare este realizată şi cu sprijinul Ambasadei Germaniei în Moldova, Societăţii  Moldovenilor din Germania, Institutului Leipzig în Moldova. Companiile invitate să participe la târgul de informare au fost: Hellenic Coca Cola, Orange Moldova, IDS Consulting, Artima, Roedl & Partner, Business & Finance Consulting, InterPool şi Draxlmeier.

Acţiunea a avut loc în Berlin, fiind susţinută de proiectul Uniunii Europene „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor”, progam implementat în cadrul „Parteneriatului pentru Mobilitate dintre UE şi Moldova” de către Serviciul Public Suedez pentru Ocuparea Forţei de Muncă.\

Pentru informaţii suplimentare privind targul de informare de la Berlin, puteţi accesa site-ul www.legal-in.eu sau contacta pe Ramona Lupu, expert comunicare: 022-21 31 42; ramona.lupu@legal-in.eu

Ion Holban, Director interimar Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM)

Întâlnirea noastră este concepută ca o campanie de informare despre locurile de muncă care sunt actualmente pe piaţa forţei de muncă din ţară, un târg al locurilor de muncă pentru cetăţenii moldoveni, dat fiind faptul că mulţi concetăţeni de ai noştri, aflaţi în afara hotarelor ţării, în urma crizei economice mondiale sânt afectaţi de şomaj.

Sper, ca această manifestare va oferi atât companiilor prezente, cât şi Dvs., în egală măsură, posibilitatea unui schimb de informaţii ce ţin de principalele oportunităţi şi avantaje oferite, cât şi răspunsuri la problemele apărute.

Ţin să menţionez, că această campanie de informare iniţiată astăzi este prima de acest gen organizată în afara hotarelor ţării şi mizăm foarte mult pe disponibilitatea de colaborare a diasporei pentru a stabili, menţine şi consolida relaţia cu cetăţenii noştri aflaţi în diferite ţări din spaţiul UE, în cazul dat cu cei din Germania, pentru a-i susţine în caz dacă doresc să revină în ţară. Sper să ne fie de folos această informare reciprocă, iar deschiderea pentru colaborare în vederea reintegrării pe piaţa muncii din ţară - o şansă atât pentru angajatori, cât şi pentru solicitanţii de locuri de muncă.

Aurel Ciocoi, însărcinat cu afarceri, Ambasada Republicii Moldovei in Germania

Republica Moldova depune eforturi mari pentru a se apropria cât mai rapid de standardele şi normele europene şi în acest context consider că proiectul care se desfăşoară în cadrul parteneriatului de mobilitate pentru Uniunea Europeană constituie un prilej extraordinar de fericit pentru a apropia şi mai mult ţara noastră de Uniunea Europeană în sensul regăsirii noastre în marea familie europeană.

Haideţi să încercăm să obţinem cât mai multe beneficii din acest prim pas dintr-un lung şir de acţiuni benefice pentru cetăţenii noştrii, care cu siguranţă vor continua şi pe viitor.

Per Lindberg, Director de proiect “Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor” proiect derulat în cadrul Parteneriatului pentru Mobilitate între UE şi R. Moldova şi implementat în Moldova de către Serviciul Public Suedez de Ocupare a Forţei de Muncă

Obiectivul general al proiectului Uniunii Europene “Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a forţei de lucru şi reîntoarcere a migranţilor” este de a promova mobilitatea legală între statele Uniunii Europene şi Moldova.  Unul dintre obiectivele prioritare este de a reintegra moldovenii care doresc să se reîntoarcă în Moldova iar cel de al doilea se referă la informarea corectă a celor care doresc să plece în spaţiul UE, despre modalităţile legale a acestui demers.  În acest scop, noi urmărim să creăm o piaţă a muncii transparente prin implementarea a diverse activităţi. Evenimentul de astăzi este o primă măsură în acest domeniu, avem în plan organizarea unor acţiuni similare poate din nou în Germania, în Italia şi în alte state UE în care cetăţenii moldoveni au o prezenţă semnificativă. Acest gen de evenimente reprezintă o oportunitate pentru companiile prezente azi aici de a-si extinde aria de recrutare şi în rândul moldovenilor aflaţi în străinătate, doritori să se întoarcă în ţara de origine. În acelaşi timp, cetăţenii moldoveni care trăiesc în străinătate pot fi informaţi cu privire la oportunităţile reale de pe piaţa muncii din Moldova. Aş dori să mulţumim colegilor noştrii din Germania, cu al căror suport am reuşit să organizăm acest târg al locurilor de muncă. Aş dori, de asemenea să mulţumesc Ambasadei Moldovei în Germania pentru sprijinul acordat în acest sens.

Informaţii suplimentare despre planul de activităţi din cadrul proiectului „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor” implementat de SPES, pot fi accesate pe www.legal-in.eu

Raisa Dogaru, şef directie de implementare a politicilor de ocupare, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă

Ne aflăm la o primă experienţă de acest gen şi din fericire ea a avut efectul scontat. Cetăţenii noştrii s-au dovedit foarte deschişi la informaţiile despre piaţa muncii din Moldova, pregătite de noi. Din discuţia cu cei prezenţi astăzi am înţeles că ei au apreciat această măsură, chiar dacă foarte mulţi au venit din curiozitate, ne-având un obiectiv anume. E adevărat că nu aveau prea multe aşteptări,dar totuşi au apreciat această acţiune. Foarte mulţi mi-au spus că au venit să vadă, să comunice cu cei de acasă. Acesta este un semnal care ne demonstrează ca moldovenii au nevoie de acest tip de contacte şi îmi pare bine că şi cu ajutorul evenimentului de azi reuşim să consolidăm comunitatea moldovenilor aflată în Germania.

În planurile noastre de viitor care includ organizarea altor evenimente similare, dorim să îmbunătăţim procesul informaţional şi să luăm în calcul nevoile reale ale concetăţenilor noştrii. 

Cei interesaţi de oportunităţile oferite de piaţa muncii din Moldova, pot accesa site-urile de informaţii ale ANOFM: anofm.md şi jobmarket.gov.md

Alexander Seidl, Centrul Internaţional pentru Migraţie (CIM)

Cred că evenimentul per ansamblu a fost unul de success, pentru că am dorit să punem bazele unei platforme de comunicare între companiile active pe piaţa muncii din Moldova şi comunitatea moldovenilor prezentă în Germania. Am dorit să organizăm un eveniment informative în care să punem laolaltă eforturile ANOFM şi a partenerilor săi germani, de distribuire a informatiilor legate de locuri de muncă şi alte chestiuni strategice relevante pentru piaţa muncii din Moldova. Prin acest eveniment, noi încercăm să creştem nivelul de informare şi încredere a moldovenilor în propriile instituţii, faptul că dacădumnealor îşi doresc să se reîntoarcă pe piaţa muncii din Moldova, ei pot fi sprijiniţi în acest sens.

Suntem mulţumiţi că astăzi printre vizitatori am avut oameni calificaţi cu experinţă îndelungată. Cred de altfel că acest eveniment a fost şi în interesul companiilor prezente astăzi aici, au avut posibilitatea să se întâlnească cu o diversitate interesantă de candidaţi. Vreau să menţionez de altfel că au existat companii care au oferit şi salariil între 1000 şi 1500 de euro.

Programul de Reîntoarcere a Migranţilor


În cadrul Programului de Reîntoarcere a Migranţilor, CIM oferă Moldovenilor care doresc să se reîntoarcă acasă posibilitatea de a avea un salariu de top între 300-2000 de euro pe luna, pentru o perioadă de maxim doi ani. Dacă un cetăţean moldovean care actualmente trăieşte în Germania şi care şi-a găsit un loc de muncă în Moldova dar dacă angajatorul nu poate plăti un salar adecvat, în concordanţă cu responsabilităţile cerute, şi dacă noi credem că această poziţie sau acest candidat ar contribui la dezvoltarea ţării, vom fi dispuşi să plătim noi un salariu de top pentru o perioadă de doi ani. 

Prin acest program dorim să îi motivăm pe cei care prezintă o înaltă specializare să se reîntoarcă acasă. Este după părerea mea, o situaţie de câştig din ambele părţi, un câştig de care va beneficia atât angajatorul din Moldova pentru că va avea posibilitatea să angajeze personal calificat, cu experienţă internaţională şi poate oferi, cu ajutorul programului nostru, un salariu de nivel înalt.

Pentru companiile interesate de acest program, mai multe detalii pot fi accesate pe www. cimonline.de

Angela Mutruc, resprezentant al Societăţii Moldovenilor din Germania

Consider că evenimentul de astăzi putem să îl marcăm cu success fiindcă au fost prezenţi destul de mulţi cetăţeni care au venit ba chiar şi din alte oraşe ale Germaniei, din Frankfurt, din Rostock, din Leipzig.  Cei de la Agenţia Ocupării Forţei de Muncă din Berlin au transmis invitaţii la eveniment tuturor cetăţenilor moldoveni înregistraţi în baza lor de date. Ambasada noastră din Germania a susţinut foarte mult acest eveniment,  informaţia fiind plasată chiar şi pe site-ul ambasadei, Dl Consul informând toţi cetăţenii care au trecut pragul  misiunii diplomatice, despre acest eveniment.

Cred că cei prezenţi astăzi aici, au venit anume să vadă ce se întâmplă pe piaţa muncii din Moldova, cu speranţa poate, de a se reîntoarce înapoi acasă. Am vorbit de exemplu cu câţiva tineri prezenţi aici care mi-au spus că vroiau să se întoarcă în Moldova şi nu ştiau care este situaţia de acolo. Marea majoritatea a oamenilor cu care am discutat, doreşte să se reîntoarcă   dar nu cunosc cum şi în ce condiţii acest lucru este posibil.  

Sergiu Russu, Secretar II, Secţia Consulară din cadrul Ambasadei Republicii Moldovei din Republica Federală Germania

Ca reprezentant al ambasadei, care mă ocup de servicii consulare, mi-a fost interesant să aflu câte persoane vor veni la eveniment, care sunt ofertele de muncă şi care sunt cerinţele pieţii din Moldova.  Aici în Germania, avem forţă de lucru extrem de calificată, sunt cetăţeni ai Republicii Moldova care acasă au profesat ca intelectuali, iar aici nu pot fi încadraţi în acelaşi sistem şi ajung să facă cu totul altceva decât pregătirea lor de bază. 

De exemplu, cunosc medici sau tehnicieni cu calificări înalte, care aici ajung să lucreze în calitate de salahori. Aceste cazuri sunt rezultă din faptul că este extrem de dificil de echivalat studiile. Când ajungi aici, îţi trebuie un minim necesar de trai, iar acest minim nu ţi-l poţi asigura decât muncind. Dar dacă munceşti nu ai timp de studii şi, respectiv, se conturează un cerc vicios în care sunt prinşi cetăţenii noştrii. Pot să număr pe degete câţi moldoveni reuşesc să iasă din acest cerc vicios.