Nume
Parola
Vizualizări: 6320
API a lansat un studiu privind etica jurnalistică în presa locală şi o nouă ediţie a „Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnalişti”
Chisinau, 29 Decembrie 2011 — Asociaţia Presei Independente (API) a publicat pe site-ul său www.api.md studiul „Respectarea eticii jurnalistice în presa locală din Republica Moldova: principii şi realitate”, precum şi ediţia actualizată a „Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnalişti”.

Prin studiul „Respectarea eticii jurnalistice în presa locală din Republica Moldova: principii şi realitate”, API şi-a propus să identifice problemele etice şi necesităţile presei locale în sensul instruirii în domeniul deontologiei profesionale. Datele incluse în studiu au fost colectate în perioada iulie-octombrie 2011, fiind chestionaţi redactori şi reporteri de la ziarele locale şi regionale din Republica Moldova, inclusiv din UTA Găgăuzia şi regiunea transnistreană. În total, operatorii API au contactat reprezentanţi ai 52 de redacţii, 46 dintre aceştia fiind de acord să completeze chestionarele-tip.

Cercetarea include date despre percepţia redactorilor şi a jurnaliştilor asupra rolului autoreglemen-tării profesionale şi practicile curente de reflectare a subiectelor sensibile din punct de vedere etic. Analizând răspunsurile la întrebările chestionarului, care a inclus şi simularea unor situaţii ce implică luarea deciziilor de ordin etic, autorii studiului constată că situaţia este relativ bună în ce priveşte respectarea drepturilor persoanelor minore, evitarea conflictului de interese, respectarea prezumţiei nevinovăţiei, limbajul jurnalistic, respectarea dreptului de autor. Astfel, abaterile înregistrate pe aceste segmente sunt mai mult sau mai puţin minore, respondenţii alegând cu preponderenţă decizii echilibrate din punct de vedere etic. În acelaşi timp, studiul relevă existenţa unor probleme profesionale la capitolele identificarea persoanelor suspectate, delimitarea conţinutului publicitar de cel editorial, asigurarea echilibrului surselor, acordarea dreptului la replică. O mare parte a jurnaliştilor din redacţiile chestionate admit abateri de la aceste principii deontologice, uneori fără a conştientiza că e vorba de astfel de încălcări. Astfel, 36% din respondenţi menţionează că ar include în materialele lor numele persoanelor învinuite de abuzuri sexuale până la prezentarea verdictului instanţei judecătoreşti, iar în trei cazuri respondenţii au spus că ar publica atât numele presupusului abuzator, cât şi numele presupuselor victime ale abuzului. La întrebarea dacă ar dezvălui numele sursei care a furnizat dovezi despre coruptibilitatea unui demnitar de rang înalt, în condiţiile în care această sursă a solicitat anonimatul din riscul de a nu-şi pierde serviciul, 34% din respondenţi au răspuns că ar oferi detalii despre sursele lor doar judecătorilor, iar 11 jurnalişti – procurorilor. Mai puţin din jumătate din respondenţi afirmă că nu vor dezvălui în instanţă identitatea surselor. (Notă: potrivit Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova, în cazul în care dezvăluirea identităţii surselor le pune în pericol viaţa, securitatea sau activitatea profesională, jurnalistul va proteja identitatea acestora, inclusiv în faţa instanţei de judecată, procurorilor şi poliţiştilor)

Datele studiului „Respectarea eticii jurnalistice în presa locală din Republica Moldova: principii şi realitate” mai relevă că, în goană după senzaţional, jurnaliştii şi editorii deseori ignoră normele etice, prezentând detalii morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidare.

Cercetarea include şi un set de recomandări privind deontologia profesională atât pentru redactori şi jurnaliști, cât şi pentru organizaţiile de media şi structurile de autoreglementare jurnalistică.

Studiul poate fi găsit pe site-ul API: www.api.md

De asemenea, API a publicat cea de-a treia ediţie, revăzută şi actualizată, a „Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnalişti”. Lucrarea conţine principalele norme lingvistice, reguli privind stilul jurnalistic, standarde etice şi de conduită profesională. Ghidul are trei anexe: un ghid de bune practici privind relatările despre copii, un ghid de design şi paginare şi o selecţie din legislaţia în vigoare a Republicii Moldova care include prevederi legale care vizează sau au tangenţă cu activitatea jurnalistică. Redactorii şi reporterii vor găsi în „Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti” răspunsuri la multe din întrebările şi situaţiile dificile din punct de vedere profesional, pe care le întâmpină în activitatea lor de zi cu zi. Lucrarea este recomandată şi studenţilor care pot învăţa mai multe despre regulile limbajului jurnalistic, normele de stil ale limbii române, etica şi conduita profesională corectă.

„Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti” a fost reeditat la solicitarea jurnaliştilor şi editorilor din Moldova. Lucrarea va fi distribuită gratuit tuturor instituţiilor mass-media interesate; de asemenea, de pe site-ul API poate fi descărcată versiunea electronică a Ghidului.

Relaţii la: 22/ 220996
api@api.md
www.api.md

Studiul „Respectarea eticii jurnalistice în presa locală din Republica Moldova: principii şi realitate” şi „Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti” au fost elaborate în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţii presei scrise regionale în respectarea eticii jurnalistice”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) în parteneriat cu Civil Rights Defenders (Suedia), finanţat de SIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod neapărat poziţia finanţatorilor.