Nume
Parola
Vizualizări: 5738
Declarație de protest în adresa Ambasadei Federației Ruse
Chișinău, 3 Decembrie 2011 — Asociaţia „Promo-LEX”, este profund îngrijorată în legătură cu hărţuirea şi intimidarea membrilor, observatorilor, jurnaliştilor şi simpatizanţilor Asociaţiei „Golos” din Federaţia Rusă.

Totodată, Promo-LEX este profund dezamăgită de decizia unilaterală a autorităților Federaţiei Ruse de a deschide secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova, contrar normelor dreptului internațional și voinței autorităţilor constituţionale.

Asociaţia Obştească „Golos” a fost înfiinţată în anul 2000 şi efectuează monitorizarea pe termen lung şi scurt a alegerilor care sunt organizate în Federaţia Rusă. Golos îşi desfăşoară activitatea în deplină conformitate cu prevederile legislaţiei ruse, fiind înregistrată ca persoană juridică, iar finanţarea acesteia are loc conform procedurilor democratice, transparente și din surse deschise, oferite de diverşi donatori internaționali. Acestea nu diferă de la un stat la altul sau de la o organizație la alta, sunt considerate drept ajutor și sprijin în diverse domenii și apreciate înalt de către statele și societatea civilă modernă și civilizată. Mai mult ca atât, Asociaţia „Golos” are o reputație ireproșabilă la nivel național și internațional (membru al rețelei de observatori europeni ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations) și ai reţelei globale GNDEM (Global Network of Domestic Election Monitors).

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor din 4 decembrie 2011, Asociaţia „Golos” a fost supusă unor presiuni coordonate din partea diverselor structuri guvernamentale. Acțiunile respective fiind îndreptate exclusiv împotriva imaginii și reputaţiei Asociaţiei „Golos”, împotriva activităţii independente a acesteia, în special privind crearea unor obstacole la monitorizarea scrutinului şi la numărarea voturilor.

Pe de altă parte, Asociaţia „Promo-LEX” este profund dezamăgită de decizia Ambasadei Federaţiei Ruse din Republica Moldova din 28 noiembrie 2011, privind deschiderea unilaterală a 25 secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova, contrar normelor dreptului internațional și voinței autorităților constituţionale. Totodată, Asociaţia „Promo-LEX” este îngrijorată de faptul că marea majoritate a acestor secţii (24) vor fi deschise într-un teritoriu necontrolat de organele constituţionale, în regiunea transnistreană, fiind astfel încă odată compromis Statutul Federației Ruse de mediator, pacificator sau negociator în cadrul formatului de rezolvare a problemei transnistrene.

Atragem atenţia asupra faptului că dreptul cetăţenilor Federaţiei Ruse de a-şi exercita votul este recunoscut de legislaţia Federaţiei Ruse, iar autorităţile acesteia trebuie să depună eforturi maxime pentru a asigura realizarea acestui drept. Mai mult ca atât, suntem siguri că desfășurarea alegerilor întrun teritoriu necontrolat de autorități legitime și constituționale, în care lipsesc elementele de bază pentru recunoașterea și validarea rezultatelor, ar putea compromite rezultatele parțial sau total ale alegerilor din Rusia.

Mai mult ca atât, Asociaţia „Promo-LEX” atrage atenţia autorităţilor Federaţiei Ruse, cetăţenilor Federaţiei Ruse cu domiciliul în Republica Moldova şi tuturor celor interesaţi că potrivit legislaţiei federale ruse, Ambasada urma să deschidă secţiile de votare cu 50 zile înainte de ziua alegerilor. Ambasada Federaţiei Ruse, a avut posibilitatea de a utiliza metoda legală utilizată în Federaţia Rusă de exercitare înainte de ziua alegerilor a dreptului de vot începând cu 15 zile înainte de ziua alegerilor.

În acest fel, Ambasada avea posibilitatea legală de a extinde de la 12 ore termenul de exercitare a dreptului de vot la 15 zile, în special prin utilizarea metodei de expediere a urnei mobile în localităţile aflate sub control constituţional. Astfel, ar fi fost respectate acordurile bilaterale moldo-ruse, principiile și normele dreptului internațional, suveranitatea și integritatea R.Moldova, precum și drepturile omului. De remarcat că pe teritoriul aflat sub controlul organelor constituţionale ale Republicii Moldova (în oraşele Comrat şi Bălţi), Ambasada Federaţiei Ruse a utilizat anume această metodă și numai pentru termenul de 12 ore.

În legătură cu îngrijorarea şi dezamăgirea formulată, Asociaţia „Promo-LEX” solicită Ambasadei Federaţiei Ruse, să aducă la cunoştinţa autorităților Federaţiei Ruse următoarele solicitări:
1. Stoparea campaniei de hărţuire şi intimidare iniţiată în adresa membrilor, observatorilor, jurnaliştilor şi simpatizanţilor Asociaţiei Obşteşti „Golos” din Federaţia Rusă;
2. Respectarea legislației R.Moldova, a normelor dreptului internațional și a principiilor de respect reciproc pentru inițierea procedurilor și deschiderea secțiilor de votare în R.Moldova, inclusiv regiunea sa transnistreană.
3. Utilizarea altor metode legale de asigurare a exercitării dreptului de vot, precum urne mobile pentru vot, exercitarea dreptului de vot înainte de termen cu 15 zile înainte de ziua votării. Cel puțin, aceste încălcări să nu mai fie admise la alegerile Preşedintelui Federaţiei Ruse, preconizate pentru luna martie 2012, alte metode legale de asigurare.

Surse pentru detalii suplimentare:
http://www.golos.org/news/4492
http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/489833/
http://www.moldova.mid.ru/press-slujba/pr_10_129.htm




În special, ținând cont de faptul că în luna martie 2012 vor avea loc alegerile Preşedintelui Federaţiei Ruse