Nume
Parola
Vizualizări: 4763
Vești bune de la Ratuș și Țânțăreni, Telenești: deschiderea grădinițelor renovate
Ratuș și Țânțăreni, Telenești, 2 Ianuarie 2014 — Ministerul Educației și partenerii săi au redeschis, la 30 decembrie 2013, grădinițele renovate și dotate din satele Ratuș și Țînțăreni, raionul Telenești.

„Pentru mine aceasta este o dovadă că, de fapt, cu resurse financiare modeste, dar cu efort comun, atunci când se implică și Guvernul, și comunitatea, putem face lucruri foarte frumoase", a afirmat Ministrul Educației, Maia Sandu. „Educația timpurie rămâne a fi pentru noi în continuare o prioritate. Trebuie să investim în infrastructură, în mod special, însă la fel de importante sunt și investițiile în resursele umane, în cadrele didactice", a menționat Ministrul Educației.

Grădinițele din Ratuș și Țînțăreni sunt cea de-a 6-a și a 7-a instituție preșcolară renovată și dotată în cadrul proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie", implementat de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.

Pentru renovarea și dotarea grădiniței din Ratuș au fost investiți circa 1 801 041 lei și pentru grădinița din Țânțăreni 1 192 796 lei - bani oferiți de proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie", administrația publică locală și oamenii din aceste comunități.

„Atâta cât s-a investit în raionul Telenești în ultimii trei ani, nu s-a investit în ceilalți aproape 20 de ani", a declarat Președintele raionului, Boris Burcă. „Iar asemenea momente sunt cele mai plăcute din activitatea noastră, pentru că, în primul rând, sunt legate de copii", a precizat Președintele raionului Telenești.

În mesajele lor adresate oaspeților și consătenilor, primarul de Ratuș, Tudor Țurcanu, și primarul de Țânțăreni, Dumitru Stoica, au mărturisit odată cu deschiderea grădinițelor renovate în satele lor „s-a împlinit un vis al copiilor și al părinților".

La festivitățile de deschidere a celor două grădinițe din raionul Telenești a participat și Președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. „Mă bucur că s-a reuşit finisarea edificiilor şi, pe această cale, le mulţumesc tuturor celor care au muncit la implementarea celor două proiecte. Este necesar ca fiecare copil să aibă acces la studii de calitate, începând de la grădiniţă şi finalizând cu instituţiile de învăţământ superior", a afirmat Vlad Filat.

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie", implementat de Ministerul Educației, se axează pe:

• Sporirea accesului la educație prin reabilitarea instituţiilor preşcolare şi dotarea lor cu mobilier, cărţi, materiale didactice şi jucării

• Îmbunătăţirea accesului la educaţie timpurie pentru copiii cu nevoi speciale, aflaţi în situaţii de risc sporit

• Oferirea serviciilor de educație timpurie de calitate prin instruirea cadrelor didactice şi manageriale din instituţiile preşcolare și implicarea activă a părinților în acest proces.

Contacte:
Ministerul Educaţiei
PROIECTUL „PARTENERIAT GLOBAL PENTRU EDUCAŢIE”
Telefon: +373 22 233897
Fax: +373 22 233 139
Web: www.prescolar.md