Nume
Parola
Vizualizări: 3606
Apicultorii din Regiunea Nord participă la un seminar despre biologia, nutriția și patologia albinelor, organizat în cadrul unui proiect-pilot finanțat de România
Edineț, 23 Februarie 2016 — Apicultorii din nordul Republicii Moldova participă, în perioada 22-26 februarie, la seminarul „Aspecte vechi și noi în biologia, nutriția și patologia albinelor”, organizat în cadrul proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Consiliul Raional Edineț și finanțat de Guvernul României prin intermediul RoAid – Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare.

Seminarul se desfășoară la Edineț, Soroca și Bălți, după cum urmează: 22-23 februarie – în orașul Edineț, unde s-au întrunit apicultori din raioanele Briceni, Edineț, Dondușeni, Ocnița și Râșcani; 24 februarie – în orașuș Soroca, unde se vor întruni apicultori din raioanele Drochia, Soroca și Florești; 25-26 februarie – în orașul Bălți, unde urmează să se întrunească apicultori din municipiul Bălți și raioanele Sângerei, Glodeni și Fălești.

Seminarul este ținut de către conf. dr. Narcisa Mederle de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, România.

„Prin realizarea acestui proiect dorim să îmbunătățim serviciile de stocare, procesare și ambalare a produselor apicole, fapt care evident se va reflecta asupra calității produsului final - mierea. Dorim să valorificăm la maximum potențialul melifer din regiune prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii în spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali. Vom depune eforturi ca implementarea cu succes a proiectului să permită multiplicarea lui și în alte regiuni ale republicii”, a declarat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

„Seminarul de ieri a fost un examen pentru mine. A lucra cu cei care cunosc mai multe decât cunosc eu despre albine, spre deosebire de a lucra cu studenții mei de la Timișoara, a fost un lucru înzecit mai greu. Nu pot astăzi decât să vin să spun că mă simt minunat în prezența dvs., mă simt onorată de această invitație”, a spus conf. dr. Narcisa Mederle.

Proiectul apicol realizat de ADR Nord prevede crearea unui sistem de achiziții, stocare, procesare, ambalare și formare a loturilor de produse apicole la nivel regional. De asemenea, 100 de apicultori locali vor fi instruiți cum să utilizeze programele de implementare a standardelor internaţionale de calitate şi de inofensivitate alimentară în cadrul a 10 seminare și a unei vizite de studiu organizate în perioada pasivă a sezonului apicol.

Totodată, în cadrul proiectului urmează a fi organizată o campanie de informare privind modul sănătos de viață prin consumul mierii de albine, fapt ce va contribui la promovarea produselor apicole în vederea diversificării obținerii veniturilor și fortificării sănătății oamenilor.

Valoarea totală a proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” se cifrează la 157,382 de euro, oferiți prin intermediul Asistenței oficiale pentru dezvoltare a României. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.

Amintim că la evenimentul de lansare a proiectului, care a avut loc în iunie 2015, au participat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, precum și ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Marius Lazurca.

Inițiativa a fost pregătită în cadrul unui proiect de twinning din domeniul dezvoltării regionale, finalizat în 2014, la care au participat, în calitate de parteneri, instituții publice din România și din Franța.

Amintim că o primă experiență de promovare a producătorilor de miere în nordul republicii a fost Festivalul Mierii, organizat de ADR Nord la sfârșitul lunii septembrie 2014, în contextul celei de-a doua ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Ediția a doua a Festivalului Mierii a avut loc la începutul lunii octombrie, la Bălți, în contextul Zilei cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, eveniment organizat în cadrul celei de-a treia a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

www.adrnord.md