Nume
Parola
Vizualizări: 4091
Membrii CRD Nord au făcut bilanțul anului 2014, după care au efectuat o vizită de documentare la un proiect pentru dezvoltarea turismului în Pădurea Domnească
Glodeni, 24 Decembrie 2014 — Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au organizat marți, 23 decembrie a.c., ultima, cea de-a patra, ședință ordinară din acest an a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord).

În debutul evenimentului, un grup de elevi le-a dorit membrilor CRD Nord succes în noul an, oferind cu acest prilej un recital de urături, colinde și dansuri moderne.

Prezidată de către vicepreședintele CRD Nord, Valeriu Țarigradschi, ședința s-a axat, în mare parte, pe analiza realizărilor ADR Nord în domeniul planificării strategice și cel al proiectelor de dezvoltare regională. În cadrul ședinței, a fost prezentat și aprobat planul de activitate al ADR Nord pentru anul viitor. Totodată, strategii ADR Nord s-au referit la progresul înregistrat în procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord 2016-2020, prezentând, cu această ocazie, un șir de concluzii generale în rezultatul efectuării acestui exercițiu. De asemenea, membrii CRD Nord au luat act de proiectul devizului cheltuielilor de organizare și funcționare a ADR Nord pentru anul 2015. Documentul financiar urmează a fi aprobat de MDRC.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, le-a transmis membrilor CRD Nord mesajul de salut din partea conducerii MDRC și le-a mulțumit autorităților locale pentru aportul lor în procesul de realizare a politicii de dezvoltare regională în raioanele de nord ale țării. „În 2015 vom depune și mai mare eforturi pentru a îndeplini tot ceea ce am planificat. Cu o singură condiție: să avem susținerea dumneavoastră zi de zi - din partea raioanelor, a orașelor, a mediului privat și a organizațiilor neguvernamentale. Noi suntem cei care dezvoltăm împreună Regiunea Nord”, a spus directorul Ion Bodrug.

„În ultimii ani s-au făcut multe lucruri frumoase în Regiunea de Dezvoltare Nord. Cu toate astea, mi-aș dori mai mult. Regiunea noastră are nevoie de un Consiliu foarte competent, membrii căruia să coopereze în domeniul realizării proiectelor de dezvoltare regională. E bine să vedem ce fac colegii noștri din alte părți. Poate că un bun exemplu ar fi Regiunea Vest a României. Consiliul nostru să fie într-adevăr un organ suprem al ADR Nord, al Regiunii de Dezvoltare Nord”, a subliniat președintele CRD Nord, Ion Parea.

Și de această dată, participanții la eveniment au revenit la subiectul rambursării cheltuielilor de transport pentru membrii CRD Nord care participă ședințe. „Acest fapt va ridica nivelul de participare a membrilor CRD Nord la ședințe și va diminua lipsa cvorumului”, a menționat Vitalie Cimpoieș, directorul executiv al asociației obștești „Cutezătorul” din Fălești.

La finalul ședinței, în contextul celor 5 ani de la fondarea ADR Nord, președintele Ion Parea și directorul Ion Bodrug le-au înmânat membrilor CRD Nord diplome de gratitudine, pentru suportul acordat în domeniul dezvoltării regionale.

După ședință, membrii CRD Nord au efectuat o vizită de documentare în Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”, unde ADR Nord a realizat proiectul „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească”, finanțat de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Astfel, participanții la vizita de documentare s-au convins de faptul că realizarea acestui proiect în valoare totală de peste 5,5 de milioane de lei a schimbat la față cea mai bătrână pădure din Republica Moldova și una din cele mai vechi păduri de luncă din Europa.

Prima ședință a actualei componențe a CRD Nord a avut loc în data de 13 septembrie 2011. Ultima ședință a CRD Nord a avut loc în data de 7 octombrie 2014, la Bălți.

CRD Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. CRD Nord are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al RDN. Membrii CRD Nord își exercită atribuțiile cu titlu gratuit.

www.adrnord.md