Nume
Parola
Vizualizări: 1121
Conferința Anuală a Programului de Cooperare Transfrontalieră Bazinul Mării Negre 2007-2013
Chișinău, 19 Septembrie 2012 — Pentru prima dată în Chișinău, și-a început lucrările Conferința Anuală a Programului de Cooperare Transfrontalieră Bazinul Mării Negre 2007-2013. La eveniment a participat și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Directorul ADR Nord, Ion BODRUG, a apreciat înalt posibilitatea organizării uni astfel de eveniment în Chișinău, calificîndu-l drept „un semnal important pentru procesul de dezvoltare regională în Republica Moldova”.

Reprezentanții țărilor Bazinului Mării Negre participante la Program și reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și beneficiarii proiectelor și reprezentanți ai organizațiilor internaționale și regionale s-au întrunit în cadrul unei mese rotunde pentru a evalua performanțele Programului și a efectua un schimb de opinii privind perspectivele pentru perioada următoare, crearea de sinergii și parteneriate în cadrul Bazinului Mării Negre.

Marcel RĂDUCAN, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a comunicat, în mesajul de deschidere a evenimentului, că Republica Moldova este participant activ în diverse parteneriate şi organizaţii regionale, iar Programele de Cooperare Transfrontalieră sînt primele programe europene în care autorităţile locale moldoveneşti beneficiază direct de proiecte finanţate de Comisia Europeană.

De asemenea, ministrul a menționat că parteneriatele create şi finanţate în cadrul Programului oferă un cadru favorabil stimulării încrederii reciproce între ţările membre şi contribuie la dezvoltarea spiritului de cooperare multilaterală. Interesul sporit al Republicii Moldova față de acest Program și viitoarea perioadă de programare pentru anii 2014-2020 este demonstrat de rezultatele celor două apeluri de proiecte, țara noastră situîndu-se în primele 3 țări conform fondurilor atrase (după România și Bulgaria).

Cooperarea regională constituie o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova şi implicarea ţării în activităţile, procesele şi proiectele acestei colaborări sînt direcţionate spre realizarea obiectivului principal - integrarea în Uniunea Europeană. Integrarea europeană este forţa motrice a reformelor şi dezvoltării majorităţii statelor din regiune, la care participă şi Republica Moldova. Din această perspectivă, cooperarea regională reprezintă o componentă importantă şi un mecanism eficient care are drept scop de a contribui la procesele de avansare a ţărilor pe calea integrării în spaţiul comunitar, de aliniere la standardele Uniunii Europene, precum şi de accedere la libertăţile europene.

Pe parcursul ultimilor 10 ani, Republica Moldova participă dinamic la procesele de cooperare regională din Europa Centrală şi de Sud-Est, în regiunea Mării Negre şi pe dimensiunea estică.

18 septembrie 2012

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor