Nume
Parola
Vizualizări: 2983
Locurile vacante din școli vor fi suplinite cu încă 671 de tineri specialiști
Chişinău, 10 Iulie 2012 — În timp ce absolvenții liceelor și colegiilor aleg o specialitate, tinerii specialiști și-au luat deja repartizarea la locul lor de muncă. Potrivit datelor prezentate de către Direcţiile de învăţămînt în anul de studii 2012-2013, 733 de tineri specialiști se pot angaja în școli.

Nicolae Ghenciu, șef direcție resurse umane, formare continuă și atestare din cadrul Ministerului Educației, a anunțat că locurile vacante au fost repartizate instituţiilor superioare şi colegiilor pedagogice, conform specialităţilor. În anul de studii 2011- 2012, numărul absolvenţilor cu studii superioare, la specialităţile cu profil pedagogic, este de 2378 de absolvenţi (1521 au studiat la buget, iar 857 la contract) şi 798 de absolvenţi ai colegiilor (550 la buget și 248 la contract).

În rezultatul repartizării, 671 absolvenţi (547 absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt superior şi 124 absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt mediu de specialitate) au primit adeverinţe de plasare în cîmpul muncii. Din cei 671, 61 de absolvenţi au avut solicitări nominale, la locuri suplimentare ofertei Ministerului Educației.

Astfel, sînt acoperite locurile vacante la limba română, limbi moderne, informatică, istorie, biologie, chimie, geografie, arte plastice, clase primare, pedagogia preşcolară, psihologie, psihopedagogie specială. În același timp, au rămas neacoperite, preponderent, locurile la matematică (37 locuri), matematică/informatică (3 locuri) la fizică (18 locuri)- fizică/ matematică (19 locuri).

Motivul neacoperirii locurilor la disciplinele matematică şi fizică îl constituie, în temei, numărul insuficient de absolvenţi în raport cu necesarul de cadre la disciplinele respective.

Tinerii specialiști pot să se angajeze încă în școlile din raioanele: Cantemir-14 locuri vacante, UTA Găgăuzia -14 locuri, Hînceşti-9 locuri,Taraclia-8 locuri, Basarabeasca-6 locuri, Leova – 5 locuri.

Tinerii specialişti, repartizaţi în cîmpul muncii, urmează să se prezinte la locurile de muncă către 15 august.

Reamintim că potrivit Regulamentului Fondului pentru susţinerea cadrelor didactice tinere din mediul rural, tinerii specialiști angajați conform repartizării în instituţii de învăţămînt din mediul rural, beneficiază de indemnizaţia unică în mărime de 30 mii lei pentru absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt superior şi în mărime de 24 mii lei pentru tinerii specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt mediu de specialitate.

Indemnizaţia în mărime de 30 mii lei se achită după cum urmează:
-7 mii lei în termen de o lună de la data angajării în funcţie;
-10 mii lei la expirarea unui an de activitate în funcţie;:
-13 mii lei la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie.
Indemnizaţia în mărime de 24 mii lei se achită după cum urmează:
-6 mii lei în termen de o lună de la data angajării în funcţie;
-8 mii lei la expirarea unui an de activitate în funcţie;
-10 mii lei la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie.