Nume
Parola
Vizualizări: 2698
Au fost făcute totalurile pilotării cursului opţional „Decizii pentru un mod sănătos de viaţă”
Chişinău, 28 Iunie 2012 — Ministerul Educaţiei, Centrul de Training „CMB” au făcut totalurile pilotării, la scară naţională, a cursului opţional „Decizii pentru un mod sănătos de viaţă”.
Cursul opţional „Decizii pentru un mod sănătos de viaţă” a fost pilotat în 97 de instituţii din învăţământul secundar profesional şi mediu de specialitate, în cel puţin un grup de elevi, de la anul întâi de studii, în anul academic 2011-2012. În total, cursul a fost frecventat de către 2960 de elevi, dintre care 1581 de elevi din colegii şi 1379 din şcoli profesionale. 111 cadre didactice care au pilotat acest curs au participat la cursuri de instruire în perioada noiembrie-decembrie 2011. Pentru acest curs au fost elaborate materiale didactice şi anume: Ghidul pentru profesor, Ghidul Elevului, Ghid Video pentru profesor, postere de lucru la fiecare tema din curs, Blogul Profesorului www.profesor.cmb.md si Blogul Elevului www.blog.elev.cmb.md

Viceministra Educaţiei,Loretta Handrabura, a menţionat că Ministerul Educaţiei a salutat implementarea acestui curs în şcoli şi licee profesionale şi colegii, anume în primul an de studii, deoarece elevii vin în aceste instituţii în perioada adolescenţei, iar aceasta este perioada schimbărilor fizice, emoţionale, cognitive şi sociale. Anume aceste schimbări pot marca viitorul acestor tineri, pot pune bazele succesului pentru întreaga viaţă, cariera acestuia sau, dimpotrivă, pot provoca experienţe negative, care pot bloca performanţele adolescentului. Anume în această perioadă copiii trebuie să ia decizii, care îi vor ajuta să aibă succes în viaţă.
Ministerul Educaţiei implementează proiectul în colaborare cu Centrul de Training „CMB”, instituţia publică „Unitate prin coordonare, implementare şi monitorizare a procesului de restructurare a sistemului sănătăţii”, cu finanţare din partea Fondului Global pentru Republica Moldova.
Veronica Creţu, directorul Centrului de Training „CMB”, a informat că acest curs a venit cu răspunsuri la mai multe întrebări şi anume : ce este un „mod sănătos de viaţă”, ţine doar de sănătatea fizică sau este ceva mai mult, ce influenţă au asupra sănătăţii şi vieţii, ce situaţii prezintă un risc pentru sănătate, cum pot fi identificate şi prevenite aceste riscuri etc. În cadrul cursului a fost abordată şi sexualitatea, care este un aspect important al vieţii adolescenţilor. Elevii au aflat care sunt drepturile şi obligaţiile fiecărui în acest domeniu, la cine ar trebui să se adreseze după sprijin în realizarea acestor drepturi.
Curricula pentru cursul opţional “Decizii pentru un mod sănătos de viaţă” a fost elaborată în perioada 2009-2010 şi a fost pilotată în anul de studii 2010-2011, în 4 şcoli profesionale din ţară: Şcoala profesională nr. 1 din Cahul, Şcoala profesională din Floreşti, Şcoala profesională din Ştefan Vodă şi Şcoala profesională din Alexăndreni, r. Sîngerei.
În procesul de elaborare a conţinuturilor pentru acest curs au fost consultaţi elevi şi cadre didactice din şcolile profesionale pilot, actori cheie din comunităţile pilot care desfăşoară activităţi cu tinerii/adolescenţii şi părinţi.
La pilotarea cursului, în anul de studii 2010-2011, au participat 100 de elevi de la anul 1 din cele patru instituţii pilot, precum şi un grup de 256 elevi care au fost implicaţi ca grup de control.
Curricula pentru cursul opţional “Decizii pentru un mod sănătos de viaţă” a fost revizuită în procesul de elaborare, implementare şi evaluare (perioada Octombrie 2009-Noiembrie 2010) de un şir de experţi naţionali şi organizaţii importante din domeniu.
Curricula pentru cursul opţional “Decizii pentru un mod sănătos de viaţă” a fost aprobată de către Consiliul pentru Evaluare şi Curriculum la 14 iunie 2011.
Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a semnat, în iunie 2011, un acord de colaborare cu Centrul de Training ”CMB” care prevede implementarea programelor de formare a cadrelor didactice, în vederea predării acestui curriculum în instituţiile din învăţământul secundar-profesional şi mediu de specialitate.
Competenţa cheie pe care pune accent acest curriculum este cea de luare a deciziilor. Conţinuturile pe care le abordează cursul sunt: AUTOEVALUAREA PROPRIULUI MOD DE VIAŢĂ; STEREOTIPURI DE GEN ŞI DECIZII; ROLUL VALORILOR ÎN LUAREA DECIZIILOR; VIOLENŢA ŞI LUAREA DECIZIILOR; ABUZUL SEXUAL; PUBERTATEA ŞI ADOLESCENŢA – VÎRSTA SCHIMBĂRILOR; IGIENA. TIPURI DE IGIENĂ PERSONALĂ; SĂNĂTATEA SEXUAL-REPRODUCTIVĂ; INFECŢIILE CU TRANSMITERE SEXUALĂ (ITS); PREVENIREA HIV/SIDA: CĂILE DE TRANSMITERE, SITUAŢII DE RISC ŞI COMPORTAMENT DE PREVENIRE; PAŞII DE LUARE A DECIZIILOR; STRESUL ŞI LUAREA DECIZIILOR; TUTUNUL, ALCOOLUL ŞI DROGURILE; NUTRIŢIA ŞI ACTIVITATEA FIZICĂ; PLANIFICARE PENTRU UN MOD SĂNĂTOS DE VIAŢĂ; SISTEMUL DE REFERINŢĂ.