Nume
Parola
Vizualizări: 3623
Tortura şi impunitatea: punct şi de la capăt
Chişinău, 21 Iunie 2011 — În ajunul Zilei internaţionale a ONU pentru susţinerea victimelor torturii - 26 iunie, apărătorii drepturilor omului au îndemnat autorităţile să oprească tortura pe ambele maluri ale Nistrului şi să-i tragă pe torţionari la răspunderea reală.

Amnesty International Moldova, Centrul de reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” şi „Promo-LEX” au conchis că tratamentul inuman în locurile de detenţie rămâne cronic răspândit şi agravat de faptul că statul nu atrage la răspundere pe torţionari sau odată inițiată ancheta, deseori le aplică pedepse simbolice. sau îi scoate definitiv de sub urmărire penală.

„Responsabilitatea este esenţa oricărei societăţi echitabile. Într-o asemenea societate dreptul la integritatea fizică a fiecăruia este protejat nu numai de semnături pe tratatele internaţionale, dar de acţiuni concrete întreprinse de stat pentru prevenirea tratamentul inuman în locurile de detenţie,” a spus Cristina Pereteatcu, Director executiv Amnesty International. „Anume pentru acest lucru, printre altele, se colectează impozitele. În cazul Republicii Moldova reiese că noi, cetăţenii acestei ţări, contribuim cu bani pentru a fi torturaţi.”

Ludmila Popovici, director executiv al RCTV „Memoria”, a subliniat importanţa concordării metodelor de investigare a cazurilor de tortură cu standardele internaţionale, cum ar fi implementarea recomandărilor din Protocolul de la Istanbul: „Acesta este un instrument de bază pentru o investigare eficientă şi un ghid pentru documentarea cazurilor de tortură şi al tratamentelor inumane și/sau degradante, pentru raportarea constatărilor către autorităţile relevante şi asigurarea standardelor minime pentru ca un Stat să respecte şi să garanteze o documentare eficientă a torturii. Implementarea Protocolului de la Istanbul în Republica Moldova ar putea fi o contribuţie importantă în stoparea impunităţii pentru torţionari, pentru triumfarea justiției şi la asigurarea oferirii despăgubirilor pentru victime și familiile lor.”

O altă problemă ce perpetuă este impasul în regiunea transnistreană, care nu se subordonează structurilor constituţionale şi unde tortura este utilizată la scara largă. Alexandru Postică de la Promo-LEX a declarat: „În regiunea respectivă nu există nici un instrument credibil, legal şi eficient de monitorizare a situației în locurile de detenție, iar situația scapă de sub control din cauza impunității persoanelor din acest teritoriu al RM. Chiar dacă acest teritoriu se află în afara controlului de facto al autorităţilor constituționale, acesta nu este un argument plauzibil pentru Republica Moldova, deoarece nimeni nu a anulat obligația pozitiva a Statului faţa de persoanele aflate pe teritoriul sau.”

Informaţii suplimentare

Ziua internațională a ONU pentru susţinerea victimelor torturii se marchează pe data de 26 iunie din anul 1997, în memoria Convenţiei ONU împotriva torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, ce a intrat în vigoare în 1987. Republica Moldova s-a alăturat Convenţiei în anul 1995, iar în 2006 Parlamentul a ratificat Protocolul opţional al acestui tratat. Monitorizarea respectării prevederilor Convenţiei este efectuată de Comitetul ONU împotriva torturii. Ultima vizită a reprezentanţilor acestuia în Republica Moldova, a avut loc în 2010, , după ceea ce a fost publicat un raport în acest sens, care a subliniat importanţa eradicării torturii. De asemenea, problema torturii a fost semnalată în rapoartele Amnesty International pentru Moldova din 2007 şi 2009, precum şi în rapoartele anuale Amnesty International din mai mulţi ani, inclusiv şi din anul acesta.



SFÂRŞIT/

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi:

Amnesty International Moldova: Tel. +373 22 83 58 08 Email: media@amnesty.md
RCTV Memoria: Tel. +373 22 27 32 22, Email: memoria@mdl.net
Promo-LEX: Tel. + 373 22 45 00 24 Email: info@promolex.md

EN: http://t.co/DrUGzd7
RU: http://t.co/ffCn2RE