Nume
Parola
Vizualizări: 264
Starea democrației locale, războiul din Ucraina și ingerința forțelor străine în procesele electorale – subiecte în atenția Consiliului Europei!
1 Aprilie 2025 — În perioada 25-27 martie, la Strasbourg a avut loc cea de-a 48-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, un eveniment de referință ce a întrunit lideri locali și regionali din întreaga Europă.

Republica Moldova a fost reprezentată de către: Viorel Furdui, director executiv al CALM; Ion Ceban, președintele delegației R. Moldova la CALRCE, vicepreședinte al CALM, primarul municipiului Chișinău; Valentina Casian, vicepreședintă a delegației R. Moldova la CALRCE, vicepreședintă a CALM; primară a municipiului Strășeni; Marcel Bobeica, vicepreședinte al delegației R. Moldova la CALRCE, vicepreședinte CALM, primar al comunei Gangura, Ialoveni; Maria Galiț, vicepreședintă a delegației R. Moldova la CALRCE, vicepreședintă CALM; primară a comunei Sărata Veche; Alexandr Tarnavschi, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei.

Reuniunea a abordat o gamă largă de subiecte esențiale pentru autoritățile locale, inclusiv dezvoltarea regională și locală, promovarea democrației la nivel local și regional, monitorizarea alegerilor locale și regionale, dar și implementarea Cartei Europene a Autonomiei Locale.

Unul dintre principalele puncte de discuție a fost consolidarea autonomiei locale și a descentralizării – obiective esențiale pentru sporirea capacităților administrațiilor locale. În context, directorul executiv al CALM Viorel Furdui, a amintit despre faptul că recent CALM a împlinit 15 ani de la creare și a mulțumit Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei pentru sprijinul oferit constant autorităților locale din R. Moldova. „Astfel, statul nostru nu doar că a protejat democrația locală, dar a făcut progrese semnificative în acest domeniu”, a constatat directorul executiv al CALM.

Alexandr Tarnavschi, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei a adus în discuție necesitatea eradicării corupției electorale. „Cumpărarea voturilor reprezintă o amenințare serioasă pentru democrație. În perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă atragem atenția la faptul că în cazul în care corupția electorală nu este stârpită, consecințele pentru democrație ar putea fi devastatoare.”

Despre interferențele străine în alegerile locale a vorbit și Maria Galiț, primara comunei Sărata Veche.

„Alegerile locale ar trebui să reflecte voința autentică a cetățenilor, dar realitatea este că anumite regiuni, precum Găgăuzia, Taraclia sau Bălți, sunt vizate direct de influențe din afara țării – fie prin finanțarea ascunsă a candidaților, fie prin campanii de dezinformare și presiuni economice. Aceste acțiuni fragilizează instituțiile locale, divizează societatea și pun în pericol parcursul nostru european”, a atras atenția aleasa locală.

La dezbaterea privind „Intervențiile externe în procesele electorale la nivel local și regional”, Valentina Casian a subliniat două aspecte critice care afectează democrația locală din Republica Moldova. Primul vizează lipsa reglementărilor clare în domeniul electoral care permit persoanelor fără domiciliu în localitate să candideze, ceea ce subminează autenticitatea reprezentării. Al doilea aspect la care a atras atenția edila de Strășeni este despre suspendarea din funcție a primarilor în timpul campaniilor electorale, ceea ce generează un vid de guvernare și fac comunitățile mai vulnerabile. Valentina Casian a cerut revizuirea cadrului legislativ pentru a asigura integritatea proceselor electorale și pentru a proteja interesele cetățenilor.

Participanții au subliniat că o autonomie locală mai puternică nu doar că îmbunătățește guvernarea, dar și contribuie la o mai bună reprezentare a intereselor cetățenilor. Schimbul de experiență și bune practici în guvernarea locală a fost un alt subiect central al reuniunii, oferind participanților oportunitatea de a învăța unii de la alții și de a implementa soluții inovatoare în comunitățile lor.

Un moment sensibil al sesiunii a fost dedicat violenței împotriva femeilor în politică, dezbaterea evidențiind hărțuirea, amenințările și intimidarea cu care se confruntă femeile în funcții publice. În context a fost subliniată importanța creării unui mediu sigur și incluziv pentru toți cei implicați în procesul decizional.

Evenimentul a fost un prilej de reafirmare a angajamentului față de valorile fundamentale precum democrația, transparența și responsabilitatea, care stau la baza unei guvernări locale eficiente. În contextul actual, consolidarea capacităților administrațiilor locale devine o prioritate esențială pentru a asigura un viitor mai bun și mai prosper pentru toate comunitățile din Europa, dar și pentru cele care aspiră să devină parte a UE.

În cadrul sesiunii CALRCE, delegația noastră a avut o întrevedere cu raportorii CoE pe Republica Moldova.

Participanții au pus în discuție situația democrației locale din Moldova, progresele, problemele actuale și direcțiile/propunerile de soluționare a acestora. Printre problemele abordate au fost deficiențele în cadrul dialogului instituționalizat, conservarea procesului de decentralizare financiară, problemele legate de activitatea ANI, CEC și alte insituții prin intermediul cărora sunt încetate madatul alesului local, relația complicată dintre guvernarea centrală și mun. Chișinău etc.

Reamintim că Congresul Autorităților Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei responsabilă de întărirea democrației locale și regionale în statele membre, reprezentând mai mult de 150 de mii de autorități locale și naționale.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă