Nume
Parola
Vizualizări: 4514
39 de absolveți al cursului e-learning „Școala Liderului Comunitar" au primit certificatele de absolvire
Spațiul virtual, 14 August 2013 — Fundaţia „Educaţie pentru Democraţie” din Polonia, în cadrul programului RITA, în parteneriat cu Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Moldova au înmînat certificatele electronice celor 39 absolvenți care au finalizat cu success de e-learning „Școala Liderului Comunitar”.

Instruire la distanță s-a desfășurat pe platforma de colaborare internaţională www.civicportal.org în perioada 15 aprilie – 15 iulie 2013. La instruire s-au înscris 87 de personae, printer care: primari, secretari ai consiliilor locale, consilieri, 1 deputat, pedagogi, studenți, parajuriști, reprezentați mass media și al sectorului asociativ etc. Cursul a fost moderat de Vasile Coaric, expert APL și Victor Koroli, director executiv Alianța CCAII.

Scopul cursului a fost în consolidarea capacităților autorităţilor publice locale şi a spori nivelul de profesionalism al personalului prin instruirea la distanță a funcționarilor publici în vederea eficientizării actului de guvernare locală. Obiectivele specifice s-au axat pe: transmiterea cunoştinţelor necesare pentru exercitarea de către funcţionarii publici a obligaţiunilor de serviciu; formarea deprinderilor de a activa în reţea, de a acumula şi analiza infromaţii din surse diversificate.

Programul cursului a fost divizat în 17 teme: Administraţia Publică Locală: noţiuni generale; Principiile de bază ale administraţiei publice locale; Subiecţii autonomiei locale și raporturile dintre autoritățile administrației publice locale; Domeniile de activitate ale consiliilor locale; Competenţele consiliilor locale; Atribuţiile primarului; Statutul alesului local; Constituirea consiliilor locale; Comisiile consultative; Convocarea consiliului local și procesul decizional local; Locul primarului și a vice-primarilor în sistemul administrației publice locale din Republica Moldova; Secretarul consiliului local: numire, atribuții și responsabilități; Controlul administrativ al activității administrației publice locale; Noțiunea de transparență a procesului decisional; Sistemul bugetar și procesul bugetar local în Republica Moldova; Noţiuni generale privind patrimoniul UAT; Organizarea și gestionarea serviciilor publice locale.

Instruirea nu a presupus prezenţă participanților on-line la ore prestabilite. Participarea a presupus conexiunea pe platformă de cîteva ori pe săptămînă, la ore comode participanţilor pentru parcurgerea materialelor didactice oferite şi recomandate, participarea la sondaje, teste individuale, implicarea în discuţii pe forum şi elaborarea unei lucrări finale. În formularele de evaluare partipanții au menționat accesibilitatea, comoditatea și eficiența acestui tip de instruire

„Project financed by „Region in Transition" - RITA Program of the Polish-American Freedom Foundation conducted by the Education for Democracy Foundation".

Pentru informații suplimentare: Victor Koroli, vkoroli@gmail.com