Nume
Parola
Vizualizări: 4469
Circa 400 de tineri din municipiul Bălți sunt mai pregătiți să facă față situațiilor excepționale
13 Octombrie 2015 — Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului de Dezastre, circa 400 de elevi de la colegii și școli profesionale din municipiul Bălți au participat pe 12 octombrie 2015 la exerciții de simulare a acțiunilor în situații excepționale.

Evenimentul a fost organizat de Direcția Situații Excepționale Bălți, Direcția Salvatori și Pompieri și Asociația Obștească ”Moștenitorii”, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Susţinerea PNUD a fost oferită prin intermediul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor în Moldova”.

Astfel, cei peste 400 de elevi au efectuat împreună cu salvatorii și pompierii simulări de salvare în caz de incendiu, descarcerare în caz de accident rutier și alte situații excepționale frecvente.

„Asemenea exerciţii sunt mai mult decât binevenite, întrucât e mai relevant să vezi cu ochii tăi cum să reacţionezi în caz de dezastre, decât să citeşti asta din cărţi. Simularea unor astfel de cazuri este extrem de utilă”, susţine Ghenadie Guţu, profesor la Colegiul Tehnic Feroviar din Bălţi.

La rândul său. Ana Bogaciuc, elevă la Colegiul Industriei Uşoare din Bălţi relatează: „M-am simţit ca într-un film de acţiune, atât de aproape de realitate a fost simularea. Sper ca şi în viaţa reală să mă descurc la fel de bine”.

Ulterior, echipele instituiților de învăţământ au participat la un concurs dedicat temei protecției civile. Între timp, profesorii și directorii celor 10 instituții de învățământ implicate au conceput un plan de formare și implicare a tinerilor în activități de protecție civilă și de prevenire a situațiilor excepționale.

Exerciţii similare vor avea loc pe 14 octombrie la Ungheni. Pe 13 octombrie se desfăşoară ceremonia de premiere a concursului de desen dedicat prevenirii dezastrelor, în cadrul Şcolii Securităţii a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne.

Aceste evenimente sunt organizate în contextul Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului de Dezastre, care a fost instituită la 21 decembrie 2009 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru data de 13 octombrie a fiecărui an. Astfel, se contribuie la promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor. În anul 2015, Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului de Dezastre are ca temă educarea de abilități și promovarea de cunoștințe pentru protecția personală și a celor din jur.

Contact pentru mass-media

Nicolae Moscalu, AO ”Moștenitorii”, tel. 079848077.