Nume
Parola
Vizualizări: 4910
Inegalitatea de gen pe piața muncii în Republica Moldova
21 Decembrie 2012 — IDIS Viitorul în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung vă propune o nouă ediţie a Buletinului Social cu genericul „Inegalitatea de gen pe piața muncii în Republica Moldova”. Lucrarea este scrisă de experţii asociaţi ai IDIS „Viitorul”, Olga Găgăuz, Mariana Buciuceanu-Vrabie.

Potrivit autoarelor lucrării, femeile se confruntă cu mai multe dezavantaje în ceea ce privește accesul la piața forței de muncă. În pofida progreselor înregistrate, în special în domeniul educației și al ocupării, femeile continuă să întâmpine obstacole în atingerea unei egalități reale. Statisticile oficiale arată că ponderea femeilor în cadrul persoanelor economic active, fiind ușor depășită de cea a bărbaților, raportul constituind 49,0% în 2005 și respectiv 51,0% în anul 2011.

Totuși, rata de activitate economică a femeilor înregistrează cifre mai mici comparativ cu cele ale bărbaților, constituind în anul 2010, 38,6% versus 45%. Problemele frecvente fiind declinul economic, lipsa locurilor de muncă, în special în mediul rural, iar astea duc la emigrarea masivă a femeilor, cota cărora ajunge la 30% din numărul total al migranților.

Or, la nivel european, statisticile ne prezintă viceversa. Astfel, la sfârșitul anului 2009, 45% din piața muncii era ocupată de femei comparativ cu anii ’70, când numărul acestora nu depășea 30%.

Republica Moldova rămâne în urma majorității țărilor din regiune, inclusiv CSI, acest fapt fiind condiționat de un șir de procese de mobilitate socială ce au loc în societatea noastră, dar și a unor forme de discriminare latentă a femeilor la încadrarea în câmpul muncii din alte domenii, menajate de prejudecățile și stereotipurile ce țin de rolurile de gen din familie și societate. Totodată, mai multe femei decât bărbați din țară își întrerup activitatea economică sau ies de pe piața muncii pentru a avea grijă de copiii de vârstă preșcolară.

În pofida potențialului mai înalt al studiilor și calificării profesionale a femeilor în comparație cu cel al bărbaților, precum și a principiului de remunerare egală pentru muncă echivalentă, femeile câștigă în medie cu 24% mai puțin decât bărbații. La nivelul UE această discrepanță este de 18%, iar la nivelul țărilor membre OECD media constituie 16%.

În promovarea potenţialului economic activ al femeilor este importantă dezvoltarea unui pachet de măsuri destinat să ofere o mai bună reconciliere a vieţii profesionale cu viaţa privată şi cu viaţa de familie; valorificarea muncii femeii prin extinderea serviciilor de îngrijire; cointeresarea economică a angajatorului de a furniza programe speciale pentru persoanele cu copii (atât femei, cât şi bărbaţi); se cere o mai bună echilibrare între studii şi ocupaţii segregate pe gen ş.a.

Buletinul Social reprezintă un produs al IDIS „Viitorul”, care surprinde evoluţia problemelor sociale cele mai persistente, sugerând soluţii de remediere a acestora. Publicaţia este elaborată în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung.

Găsiţi aici varianta integrală a lucrării:

http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=299&id=4075&t=/STUDII-IDIS/Social/Inegalitatea-de-gen-pe-piata-muncii-in-Republica-Moldova

Pentru mai multe detalii contactaţi Coordonatorul relaţii publice al IDIS „Viitorul”, Diana Lungu: 0 22 221844 sau diana.lungu@viitorul.org