Nume
Parola
Vizualizări: 3441
Expert IDIS: pentru a reduce corupția la BAC e necesarǎ introducerea examenelor de admitere la universitǎți
21 Iunie 2012 — IDIS „Viitorul”, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, a publicat joi, 21 iunie, studiul „Noua crizǎ a examenelor de bacalaureat – combaterea corupției prin reconfigurarea de sistem”.

Studiul cuprinde o succintă analiză a istoricului evoluţiei conceptului de “examen de bacalaureat” care reflectă principalele modificări operate pe parcursul anilor. De asemenea, studiul oferă pentru prima dată un top al liceelor din Republica Moldova, constituit în baza notelor medii luate de elevii acestor licee în cadrul examenelor de BAC în 2011 şi hărţile promovabilităţii pe raioane la examenele de bacalaureat pe anii 2009-2011.

Autorii studiului – Cornel Ciurea și Adrian Ghicov propun reconectarea sistemului liceal cu cel universitar prin care vor fi introduse examenele de admitere la universităţi, în vederea diminuǎrii fenomenului corupţiei în desfǎșurarea examenelor de Bacalaureat.

Totodatǎ, autorii propun un șir de recomandǎri, printre care: schimbarea metodelor de evaluare prin cumularea rezultatelor a 2 probe: orală 60% şi scrisă 40%; elaborarea unei formule mixte de admitere în învăţământul superior prin luarea în calcul a mediei de liceu şi rezultatele la o probă de admitere, pe care universităţile să şi-o decidă independent; acordarea încrederii comisiilor de examinare formate de către Minister şi reformularea acordului între Ministerul Educaţiei şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în perspectiva intervenirii acestuia doar în cazurile unor probe indubitabile de fraudare a examenelor.

Desfăşurarea examenelor de bacalaureat în acest an se produce sub semnul unei crize continue. Scandalurile apar cu regularitate şi există senzaţia că procesul este corupt din temelie, iar politicienii par să urmărească şi ei nişte scopuri puţin transparente, unii criticând Ministerul Educaţiei pentru exces de zel iar alţii afişând nemulţumirea pentru pretinsa lentoare cu care Ministerul aplică reformele, este de părere expertul IDIS, Cornel Ciurea.

″Elevii care copiază vor trebui să fie identificaţi în continuare, însă drept sancţiune iniţială le poate fi aplicată scăderea cu câteva puncte a notei, fǎrǎ a se ajunge la impunerea unor sancţiuni drastice. CCCEC va supraveghea doar cazurile flagrante de corupţie şi nu va interveni brutal în desfăşurarea probelor de examinare. Practica sesiunilor repetate trebuie păstrată, acest fapt permiţând rezolvarea unor situaţii de conflict aidoma celei iscate în 2011 între Comrat şi Chişinău. Aceste recomandări nu vor conduce, desigur, la eliminarea tuturor cazurilor de corupţie, dar vor diminua treptat miza examenelor de bacalaureat ceea ce ar putea finalmente să conducă şi la scăderea corupţiei″, a propus expertul.

Potrivit lui Adrian Ghicov, director al Agenţiei de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei şi co-autor al studiului, „este necesară reorganizarea Agenţiei de Evaluare şi Examinare ca structură autonomă, nesubordonată Ministerului Educaţiei, autoritate naţională abilitată cu realizarea politicii statului în domeniul evaluării rezultatelor şcolare şi furnizării de soluţii relevante pentru ameliorarea calităţii în domeniu, în perspectiva noului Cod al educaţiei”.

Cu toate acestea, continuă Adrian Ghicov, „în 2012 desfăşurarea examenelor de bacalaureat se produce sub semnul unei crize continue. Principala problemă este cea a copiatului prin utilizarea neregulamentară a telefoanelor mobile şi a altor mijloace de comunicare fără fir. Aceste practici permit elevilor să obţină note nepotrivite în raport cu nivelul lor de cunoştinţe. Pentru eliminarea acestor probleme se propune o reconectare a sistemului liceal cu cel universitar prin care vor fi introduse examenele de admitere la universităţi”.

Mai multe concluzii şi recomandări găsiţi în varianta integrală a studiului poate fi accesată pe pagina web http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=352&id=3959&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Raport-de-prevenire-a-crizelor/Noua-criza-a-examenelor-de-bacalaureat-combaterea-coruptiei-prin-reconfigurarea-de-sistem

Acest studiu este parte componentǎ a raportului IDIS, de prevenire a crizelor, produs cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (NED).

Pentru mai multe detalii contactați Coordonatorul relații publice, Diana Lungu, la numǎrul de telefon 221844 sau la adresa de e-mail diana.lungu@viitorul.org