Nume
Parola
Vizualizări: 3149
IDIS „Viitorul” îndrumă municipalitatea Chişinău pe calea către un viitor european
20 Mai 2011 — „Viitorul european al municipalităţii Chişinău” – astfel este intitulat un proiect al IDIS „Viitorul”, care va fi desfăşurat în perioada februarie 2011 – ianuarie 2012. Iniţiativa este sprijinită financiar de către fundaţia germană „Hanns Seidel”, cu care IDIS a semnat la 20 septembrie 2010 un acord de colaborare pe trei ani.

Proiectul, care are ca beneficiari finali autorităţile municipale, dar şi pe cele ale preturilor şi suburbiilor Chişinăului, include două module de instruire: pe scrierea proiectelor şi pe formarea parteneriatelor public-private. La cursuri au participat 120 de funcţionari publici responsabili de atragerea investiţiilor şi de gestionarea programelor de dezvoltare.

Funcţionarii publici care au fost implicaţi în modulele de training au scris concepte de proiect, fiind ghidaţi de grant managerul IDIS „Viitorul”, Carolina Ungureanu: „Exerciţiile practice au fost foarte utile, temele alese fiind unele sensibile, care necesită intervenţii financiare şi umane: crearea unui sistem modern de salubritate, înfiinţarea unui centru pentru persoanele cu dizabilităţi ş.a.”

Totodată, participanţii la cursurile de instruire au aflat mai multe despre reglementarea parteneriatelor public-private, etapele de formare ale acestora, inspirându-se din bune practici din Republica Moldova şi din UE. „Scopul nostru este ca funcţionarii publici să conştientizeze importanţa parteneriatelor public-private pentru dezvoltarea locală, pentru modernizarea serviciilor publice şi pentru gestiunea patrimoniului public”, explică expertul IDIS Victor Mocanu.

„Înainte nu prea înţelegeam cum poţi crea un parteneriat public-privat, dar acum am înţeles că e posibil, văzând istorii de succes reale de la noi din ţară, cum ar fi cazul Ungheni unde, în parteneriat cu o companie austriacă, a fost pus la punct un sistem integrat de gestionare a deşeurilor menajere”, relatează Ana Butucel, specialist pe tineret şi sport la primăria comunei Ciorescu.

Pe lângă instruire, proiectul „Viitorul european al municipalităţii Chişinău” include o componentă de promovare a potenţialului socio-economic şi investiţional al capitalei. Urmează a fi editat un Ghid de atragere a investiţiilor. De asemenea, va fi turnat un film care va surprinde punctele forte Chişinăului. IDIS „Viitorul” a elaborat produse similare şi pentru Unitatea Teritorial-Autonomă Găgăuzia.

Pentru a stimula acele autorităţi care reuşesc să gestioneze eficient şi transparent serviciile publice, să implice cetăţenii la luarea deciziilor, vor fi decernate Cele mai bune practici ale APL din municipiul Chişinău. La acest moment sunt colectate dosarele de participare. IDIS „Viitorul” a organizat deja patru ediţii ale concursului naţional „Cele mai bune practici ale APL”.

Totodată, IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu primăria municipiului Chişinău, implementează un proiect european pe dimensiunea eficienţei energetice. Or, dezvoltarea locală este o prioritate înscrisă în strategia de instituţie a IDIS pentru 2009-2014.