Nume
Parola
Vizualizări: 3444
IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul European din România, va asista autorităţile moldovene la negocierea unui acord de liber schimb cu UE
6 Aprilie 2011 — IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul European din România (IER), va asista autorităţile moldovene la negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE. Iniţiativa este sprijinită financiar de German Marshall Fund, prin programul Black Sea Trust.

Astfel, în perioada martie – octombrie 2011, experţi non-guvernamentali vor instrui 30 de funcţionari publici implicaţi în negocierea Acordului de liber schimb. Totodată, va fi elaborat un studiu care va estima impactul unui asemenea acord pentru economia Republicii Moldova, asta în condiţiile în care acest regim de comerţ cu UE presupune accesul nelimitat şi fără restricţii tarifare la toate produsele moldoveneşti pe piaţa UE, dar şi la produsele fabricate în UE pe piaţa RM.

„Expertiza României poate fi foarte utilă Republicii Moldova în procesul de negocieri. Acest proiect oferă şansa de a transfera expertiza românească către administraţia publică din ţara noastră. Trebuie să conştientizăm că procesul de negociere a Acordului de Liber Schimb cu UE va fi unul dificil, iar rezultatele pot fi pe măsura aşteptărilor Republicii Moldova numai în cazul unei prestaţii extraordinare a grupurilor de negociatori şi în urma identificării tuturor avantajelor şi dezavantajelor.”, afirmă directorul departamentului Economie de piaţă funcţională de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

Totodată, IDIS „Viitorul” şi IER îşi propun astfel să contribuie la crearea unei platforme de dezbateri pe marginea comerţului liber cu UE şi a relaţiei bilaterale România – Republica Moldova. În aprilie-iunie 2010, cele două organizaţii non-guvernamentale au desfăşurat în parteneriat două module de training pentru negociatorii Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La 14 iunie 2010, IDIS şi IER au organizat în comun conferinţa „România şi Republica Moldova în noul context (geo)politic: oportunităţi, provocări, soluţii”.

Pe segmentul negocierii unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, IDIS „Viitorul”, în formatul oferit de Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană a RM, a creat un grup de lucru, la care reprezentanţii autorităţilor adoptă recomandări de politici în comun cu experţii non-guvernamentali. Acest format este unul care reuşeşte să permită atingerea consensului dintre autorităţi şi societatea civilă pe formula politicilor care urmează a fi puse la punct şi totodată în practică pentru a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană.