Nume
Parola
Vizualizări: 3465
Concurs de eficienţă energetică pentru şcoli: 100 000 de euro pentru izolarea termică
15 Decembrie 2010 — Până la 100 000 de euro pentru izolarea termică – de acest suport consistent va beneficia şcoala care va fi decernată cu premiul întâi la Concursul de eficienţă energetică, lansat azi, 15 decembrie 2010. Competiţia e desfăşurată de primăria municipiului Chişinău, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, în cadrul proiectului european „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente”. Iniţiativa este sprijinită financiar de către Comisia Europeană şi Programul CIUDAD (Dialog şi Cooperare pentru Dezvoltarea Urbană).

La concursul de eficienţă energetică pot participa toate şcolile publice din capitală. Pentru a beneficia de premiul mare sau de celelalte două recompense, în valoare de 5000 de euro şi respectiv 3500 de euro, şcolile trebuie să convingă printr-un eseu că pun preţ pe economisirea de energie.

Data limită pentru depunerea dosarelor este 20 ianuarie 2011. Ceremonia de premiere este preconizată pentru 15 martie 2011. Formularele de participare pot fi accesate pe site-ul proiectelor europene ale primăriei Chişinău, www.chisinauprojects.eu. Portalul a fost la rândul său creat în cadrul aceluiaşi proiect de sporire a eficienţei energetice. Pagina web conţine informaţii despre proiectele în curs de desfăşurare şi finisate, de la impactul lor pentru beneficiari la anunţuri de angajare sau licitaţii.

„Aceste proiect pe eficienţa energetică este unul foarte important, ţinând cont că preţurile pentru sursele de energie tradiţionale cresc, iar statele se confruntă încă cu efectele celei mai recente crize economice. Iată de oamenii trebuie să se înveţe cum să economisească energie. State precum Republica Moldova şi Ucraina consumă cu mult mai multă energie decât cele membre ale Uniunii Europene. Iată de ce componenta de educaţie publică e crucială”, a afirmat reprezentantul Programului CIUDAD (Dialog şi Cooperare pentru Dezvoltarea Urbană), Jan Edwin Waanders, la întâlnirea de lucru a partenerilor proiectului „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente”. Anume întâlnirea tehnică a prilejuit lansarea Concursului de eficienţă energetică şi a site-ului www.chisinauprojects.eu.

În următoarele trei luni, experţii selectaţi de IDIS „Viitorul” vor finaliza trei studii de fezabilitate pe domeniile: iluminarea eficientă a străzilor capitalei, optimizarea traficului şi izolarea termică a clădirilor rezidenţiale. Asta pentru a pregăti autorităţile Municipiului Chişinău de a atrage investiţii şi proiecte de dezvoltare a infrastructurii.

Viceprimarul de Chişinău, Nistor Grozavu, a subliniat importanţa efectuării unor studii de fezabilitate pe domenii sensibile: „Subiectul economisirii energiei este unul vital pentru municipiul Chișinău. De exemplu, din cauza problemelor de reabilitare termică a clădirilor rezidenţiale se pierde 40% din căldură sau chiar mai mult. Pe de altă parte, ne interesează îndeosebi cercetarea pe iluminatul public, fiindcă cheltuim mult din cauza reţelei vechi, fără a putea spori nivelul de iluminare. Totodată, un alt domeniu care ne îngrijorează referitor la eficienţa sa energetică este cel al transportului public, şi mă refer atât la troleibuze, cât şi la transportul auto, un mare consumator de energie”.

Totodată, în cel mai scurt timp va fi lansat un studiu IDIS care diagnostichează cadrul legal pe domeniul eficienţei energetice. Până în martie 2012, urmează să fie concepută o Strategie de creştere a eficienţei energetice pentru municipiul Chişinău.

Proiectul european mai cuprinde şi o importantă componentă de educaţie publică, diseminare de practici pozitive şi consultări între autorităţile municipale şi populaţia capitalei. „În ultimele decenii, problema costurilor pentru energie a fost politizată. O vreme, preţurile joase au stimulat într-un fel populaţia să adopte un comportament risipitor şi iresponsabil faţă de resursele energetice. Însă, tendinţa de moment este de creştere a preţurilor pentru energie. Este momentul când competitivitatea economiilor naţionale va depinde de eficienţa energetică a statelor. Iată de ce fiecare dintre noi trebuie să înţeleagă că pe cât de valoroase sunt resursele energetice, pe atât de epuizabile sunt”, a subliniat directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov . Acum Republica Moldova consumă până la 3.5 ori mai multă energie la 1 euro PIB decât media europeană.

Educaţia de utilizare eficientă a energiei va oferi auditoriului interesat din RM istorii de succes din spaţiul comunitar european şi statele vecine, selectate de către partenerii primăriei Chişinău şi IDIS „Viitorul” în acest proiect - Uniunea Municipalităţilor din regiunea Marmara şi Universitatea din Marmara (Turcia). De asemenea, vor fi vernisate două expoziţii naţionale, unde vor fi prezentate tehnologii deopotrivă inovatoare şi eficiente energetic.

Pentru 2010 sunt planificate vizite comune ale echipei proiectului din Chişinău şi Sevastopol în Germania, organizate de către partenerul european al iniţiativei, ICLEI European Secretariat GmbH.

Bugetul total al proiectului este de apr. 673 000 EUR, dintre care 20% sunt acoperite de către beneficiarii acestui proiect. Activităţile lui sunt similare în ambele municipalităţi: Chişinău şi Sevastopol, oferind beneficii concrete celor peste 750 000 locuitori ai Chişinăului şi 379 200 de locuitori ai municipiului Sevastopol.