Vizualizări: 1529
Iniţiativa PSD privind crearea Camerei Obşteşti a Republicii Moldova a găsit susţinere din partea societăţii civile
Chişinău, 26 Martie 2009 — Astăzi, 26 martie 2009, reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova s-au întrunit, în premieră, pentru a lua în discuţie iniţiativa privind crearea Camerei Obşteşti a ţării. Iniţiativa a fost înaintată de Partidul Social Democrat şi este susţinută de societatea civilă. În prezent, PSD elaborează proiectul de lege privind Camera Obştească a Republicii Moldova care, după o dezbatere largă în cadrul societăţii civile, va fi propus spre adoptare noului Parlament al Republicii Moldova. La lucrările Mesei rotunde care s-a desfăşurat pe marginea subiectului, alături de reprezentanţii societăţii civile din Moldova au fost prezenţi Christoph Zopel, reprezentant al Internaţionalei Socialiste şi Dan Mihalache, reprezentant al Partidului Social Democrat din România.
Preşedintele Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş, în deschiderea Mesei rotunde, a menţionat faptul că „sistemul politic din Republica Moldova nu reflectă interesele societăţii moldoveneşti, nu este capabil să soluţioneze problemele cu caracter social-economic care s-au acumulat, să asigure independenţa şi integritatea statului, să riposteze adecvat provocărilor reale ale lumii contemporane”.
Participanţii au subliniat că realităţile care însoţesc viaţa noastră de astăzi îl îndepărtează pe cetăţean de politică, formează acestuia o neîncredere stabilă faţă de clasa politică, apatie şi nihilism de drept, instaurează un climat nefast pentru investiţii care, în consecinţă, duce la lipsa de resurse pentru dezvoltarea în ascendenţă a ţării.
În condiţiile crizei economice care ne-a lovit, poporul şi puterea trebuie să fie uniţi în dorinţa de a găsi calea de soluţionare a problemelor stringente ale vieţii sociale, dezvoltării economice, creării de locuri de muncă.
În context, PSD consideră că societatea dispune de un potenţial ştiinţific, cultural şi de creaţie enorm, care trebuie apreciat şi antrenat în viaţa ţării la justa lui valoare. Pentru atingerea acestui scop, noi propunem să fie luată în considerare experienţa ţărilor de peste hotare prin crearea Camerei Obşteşti (Consiliul Decanilor) a Republicii Moldova. În Moldova medievală Camera Obştească (Divanul) a jucat un rol enorm în guvernarea ţării, în soluţionarea problemelor de convieţuire a populaţiei, în aranjarea traiului societăţii. Această experienţă trebuie folosită din plin pentru dezvoltarea în ascensiune a ţării.
Numai antrenarea activă în viaţa politică şi socială a ţării a societăţii civile, a celor mai reprezentativi oameni de ştiinţă şi de cultură, a personalităţilor obştimii – liderii sindicatelor şi ai mişcării muncitoreşti, ai patronatului şi ai uniunilor de creaţie – poate reîntoarce populaţiei încrederea în ziua de mâine, respectul pentru clasa politică, poate asigura stabilitatea şi coeziunea societăţii noastre.
Camera Obştească a Republicii Moldova se formează din reprezentanţii elitei intelectuale şi spiritual-morale a ţării. Ei trebuie să devină sprijinul noului Preşedinte al ţării. Preşedintele Republicii Moldova trebuie să se sprijine în activitatea lui pe opinia publică, expresie a căreia şi este chemată să devină Camera Obştească a Republicii Moldova. În aceasta se conţine rolul Preşedintelui Republicii Moldova în calitatea lui de garant al drepturilor constituţionale ale cetăţenilor.
În componenţa Camerei Obşteşti trebuie să intre reprezentanţii societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului, de asemenea şi din Găgăuzia. Atâta timp cât oamenii politici vor negocia pe marginea principiilor de reglementare a diferendului transnistrean, reintegrarea reală a ţării trebuie să se înceapă cu dialogul într-un larg cerc public de nivel social şi umanitar.
Participarea, în cadrul Camerei Obşteşti a RM, a reprezentanţilor societăţii civile din regiunea transnistreană şi din Găgăuzia garantează faptul că organele puterii de stat ale Moldovei vor ţine cont de opinia lor privitor la unele sau altele probleme. La fel, această prezenţă va permite de a informa populaţia acestor regiuni despre starea de lucruri reală din Moldova, fără trunchieri şi filtre ale propagandei oficiale.
PSD consideră că prin crearea Camerei Obşteşti a Republicii Moldova vor fi create premise reale de instaurare în Republica Moldova a democraţiei suverane. Puterea nu va putea să ignore opinia Camerei Obşteşti în procesul de luare a deciziilor de stat. Acest fapt va fi interpretat de popor ca o acţiune care sfidează şi contravine intereselor poporului. Iar lipsa unei reacţii adecvate a organelor de stat la critica care li se aduce, va fi interpretată ca venind în contradicţie cu interesele statului.
Autor: Partidul Social Democrat
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2303
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 16
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33