Vizualizări: 1803
Performanţa Republicii Moldova la capitolul guvernare şi anti-corupţie este slabă
Washington D.C., 18 Februarie 2009 — Indiferent de suma de bani care este în joc, finanţarea ilegală şi netransparentă a formaţiunilor politice este pericolul numărul unu în ceea ce priveşte corupţia. Iată principala concluzie a unui studiu recent efectuat de Global Integrity, o organizaţie non-profit recunoscută pentru evidenţierea trend-urilor globale în materie de guvernare şi corupţie. Raportul, o investigaţie exhaustivă în 57 de ţări, a fost prezentat azi publicului.
„Pentru al treilea an consecutiv, nivelul scăzut de transparenţă în finanţarea partidelor politice şi a oamenilor politici reprezintă punctul vulnerabil pentru cadrul anti-corupţie din cele mai multe dintre ţări.”, a afirmat directorul executiv al Global Integrity, Nathaniel Heller. „Dacă e să luptăm la modul cel mai serios cu fenomenul corupţiei şi abuzului de putere, atât în statele dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare, este extrem de necesar să controlăm drumul banilor viraţi în politică. Iată cea mai efectivă măsură de precauţie.”
Raportul Global Integrity Report: 2008 se referă la state precum Canada, Japonia şi Italia, precum şi la o sumedenie de regiuni care abia îşi dezvoltă economia de piaţă, sau însăşi statul, de la Argentina şi China, la Cisiordania şi Irak. Raportul nu măsoară percepţiile despre corupţie, ci mai degrabă evaluează mecanismele de responsabilizare şi transparenţă, aşa cum se manifestă ele (sau nu se manifestă), pentru a preveni corupţia prin intermediul a 300 de „indicatori de integritate”. Golurile în acele măsuri de precauţie indică unde este cel mai probabil să se producă corupţia.
Global Integrity prezintă în premieră o „Listă neagră a Marii Corupţii”, care are în top state precum Angola, Belarus, Cambodgia, China, Georgia, Irak, Muntenegru, Maroc, Nicaragua, Serbia, Somalia, precum şi regiunea Cisiordania, Yemen, fiecare dintre acestea fiind asociate cu un risc considerabil de corupţie la cel mai înalt nivel. Lista identifică statele unde gestionarea ineficientă a conflictelor şi intereselor, a fluxurilor de bani investite în politică, supravegherea slabă a întreprinderilor de stat, luate împreună, conferă un risc la cel mai înalt nivel, endemic, de furt din resursele publice. „Această listă este din păcate caracterizată de un mix toxic de factori de risc în ceea ce priveşte corupţia. Aceasta ar trebui să ne alarmeze.”, a precizat Heller.
Referitor la Republica Moldova, Global Integrity raportează că performanţa la capitolul guvernare şi anti-corupţie este slabă. Un rating scăzut a fost înregistrat în ceea ce priveşte responsabilitatea guvernării şi a instituţiilor juridice, supravegherea corupţiei. Media moldoveneşti au obţinut un scor scăzut la categoria monitorizare a actelor de corupţie. Asta din cauza nerespectării dreptului la libera opinie şi exprimare, garantat de Constituţia Republicii Moldova. În ciuda legislaţiei robuste care criminalizează corupţia, agenţia responsabilă de lupta anti-corupţie, care ar trebui să aplice acele legi, se dovedeşte a fi ineficientă. Totodată, sistemul electoral pare a fi unul riguros şi inclusiv.
O serie de state au înregistrat progrese sau regrese în comparaţie cu 2007. Îmbunătăţiri în domeniul anti-corupţie au fost raportate în Bangladeş şi China; evaluarea mai pozitivă a fost prilejuită de introducerea unei noi reglementări, care garantează cetăţenilor accesul la informaţiile oficiale. Pe de altă parte, Bosnia şi Herţegovina, Ecuador, au obţinut scoruri mai scăzute; Georgia la rândul ei, a decăzut în top pentru al doilea an consecutiv, deşi continuă să insiste în a consolida democraţia de la Revoluţia Rozelor din 2003.
„Evaluările pe ţară conţinute de raport oferă unele dintre cele mai detaliate şi argumentate evaluări ale mecanismelor anticorupţie aplicate.”, a afirmat Directorul Internaţional al Global Integrity, Marianne Camerer. „Raportul oferă celor care formulează politicile publice, investitorilor, cetăţenilor, informaţie care permite înţelegerea provocărilor unice pentru fiecare ţară, precum şi acţiunile de urmat:”
Raportul reprezintă produsul unei colectări de date şi cercetări de teren de durată, care a cumulat peste 260 de jurnalişti şi experţi din statele vizate. În total, aceştia au calculat peste 20.000 de indicatori. Raportul din 2008 prezintă situaţia din următoarele state:
Africa de Sud
Albania
Angola
Argentina
Azerbaijan
Bangladeş
Belarus
Bosnia şi Herţegovina
Bulgaria
Cambodgia
Camerun
Canada
Chile
China
Cisiordania
Columbia
D.R. Congo
Ecuador
Egipt
Etiopia
Fiji
Filipine
Georgia
Ghana
Guatemala
India
Indonezia
Insulele Solomon
Iordan
Irak
Italia
Japonia
Kazahstan
Kenya
Kirghizia
Kuwait
Lituania
Macedonia
Marco
Moldova
Muntenegru
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Pakistan
Polonia
România
Rusia
Serbia
Somalia
Tanzania
Tunisia
Turcia
Uganda
Ungaria
Yemen
Zimbabwe
Pentru a consulta Raportul Global Integrity: 2008, vă rugăm să accesaţi http://report.globalintegrity.org.
Raportul Global Integrity: 2008 a fost finanţat de către Agenţia Australiană pentru Dezvoltare Internaţională, Agenţia Canadiană pentru Dezvoltare Internaţională, the Legatum Institute şi Banca Mondială.
Global Integrity este o organizaţie non-profit recunoscută pentru evidenţierea trend-urilor globale în materie de guvernare şi corupţie. Colaborând cu o reţea de 100 de jurnalişti şi cercetători din 92 de ţări, intenţionăm să profilăm şi să consolidăm dezbaterile despre guvernare, reforme anti-corupţie, precum şi să oferim instrumente de diagnostic viabile la nivel naţional, sub-naţional, sectorial. Datele noastre sunt utilizate periodic de donatori, experţi neguvernamentali şi guvernamentali, în măsură să promoveze reforme atât în statele dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. Pentru mai multe detalii despre organizaţia noastră, vizitaţi http://www.globalintegrity.org.
# # #
Autor: IDIS Viitorul
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2304
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 16
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33