Nume
Parola
Vizualizări: 3269
Proiectele MTIC, discutate la Şoldăneşti şi Bălţi
Chişinău, 26 Septembrie 2013 — Pilonii și etapele Strategiei „Moldova Digitală 2020”, impactul campaniei „PERMIS pentru VIAȚĂ”, precum și documentul conceptual cu privire la planul de dezvoltare a serviciilor poștale au fost subiectele principale de discuție abordate la Bălți și Șoldănești. Viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Ciolac, a întreprins, pe parcursul acestei săptămâni, vizite de lucru în teritoriu cu scopul identificării problemelor care apar și, ulterior, stabilirea unor soluții viabile pentru acestea.

Administraţia municipiului Bălţi a manifestat un interes sporit față de campania „PERMIS pentru VIAȚĂ”. În acest context, conducere Secţiei de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto a informat despre rezultatele implementării noului Regulament cu privire la obținerea permisului de conducere. Datorită procedurii transparente de examinare şi excluderii posibilităţilor de mituire, în luna august numărul persoanelor care au obţinut permisul auto la biroul din Bălţi s-a redus cu 40%.

Pentru a afla din prima sursă despre problemele cu care se confruntă centrul de poștă din Bălți, Vitalie Ciolac s-a întâlnit cu angajaţii acestei subdiviziuni din subordinea MTIC. Viceministrul a prezentat documentul conceptual cu privire la planul de dezvoltare a serviciilor poștale pentru anii 2013-2016. ”Dacă scrisorile sunt pe cale de dispariție, serviciile moderne prestate de Poșta Moldovei pot aduce schimbarea”, a opinat Vitalie Ciolac.

La întrevederea cu conducerea raionului Şoldăneşti, viceministrul TIC a relatat despre progresele Ministerului în implementarea proiectelor de edificare a societății informaționale moderne, în special despre Strategia „Moldova Digitală 2020”, aprobată recent de Guvern.

Impactul aplicării Strategiei se va manifesta prin transparentizarea actului guvernării, îmbunătăţirea și extinderea gamei de servicii electronice pentru cetățeni şi mediul de afaceri, dezvoltarea contentului digital local, accesibilitatea si diversificarea reţelelor de comunicaţii electronice. „Acest proiect nu înseamnă numai internet mai calitativ, ci asigurarea accesului la serviciile electronice a cel puțin 60% din populație”, a menţionat Vitalie Ciolac.

Conform agendei de lucru, viceministrul TIC a primit în audiență cetățeni care s-au arătat interesați de politicile promovate de MTIC, solicitând ajutor pentru instalarea fibrei optice în sate. Discuţiile au demonstrat interesul locuitorilor pentru utilizarea serviciilor electronice, accesul la beneficiile oferite de societatea informaţională, confirmând necesitatea dezvoltării continue a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor şi proliferarea oportunităților oferite de acesta până la fiecare localitate și cetățean.