Nume
Parola
Vizualizări: 2539
MTIC a prezentat viziunea şi obiectivele Strategiei „Moldova digitală 2020”
CHIŞINĂU, 14 Iunie 2012 — MTIC, 17-05-2012

În cea de-a doua zi a Summit-ului „Moldova ICT 2012” s-a desfăşurat şedinţa tematică la nivel înalt cu participarea membrilor Cabinetului de miniştri, partenerilor de dezvoltare, reprezentanţilor administraţiei publice locale, a mediului academic şi sectorului privat din domeniul TIC.

Prim-ministrul Vlad Filat a salutat participanţii la for, menţionând că domeniul TIC reprezintă cea mai dinamică parte din economie, iar tehnologiile informaţionale sunt un catalizator al creşterii economice.

„Utilizarea soluţiilor IT diminuează costurile guvernării, contribuie la eradicarea corupţiei şi birocraţiei şi simplifică accesul populaţiei la serviciile publice. Dar pentru folosirea eficientă a acestora este nevoie de o viziune comună a Guvernului, specialiştilor din domeniu şi a reprezentanţilor societăţii civile”, a accentuat premierul.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a menţionat că echipa ministerială a lansat elaborarea unui document de politici, care sa corespundă tuturor exigentelor şi necesitaților pentru edificarea unei Societăţi Informaţionale moderne în Republica Moldova. Un document - cadru, care sa formuleze reguli clare pentru administraţia publică centrală şi locală, pentru companiile TIC, să asigure valorificarea facilităţilor oferite de Societatea Informaţională pentru confortul şi bunăstarea cetăţeanului.

Ministrul Filip a invitat instituţiile guvernamentale şi partenerii de dezvoltare să elaboreze un plan comun de activitate, să creeze grupuri mixte de lucru şi să facă uz de potenţialul nerealizat de creştere, oferit de noile tehnologii informaţionale şi de comunicaţii.

Până acum, cu susţinerea experţilor din ţară şi de peste hotare a fost formulată viziunea Strategiei „Moldova Digitală 2020”. Potrivit documentului, până în anul 2020 circa 80% din serviciile publice urmează să fie oferite pe cale electronică, iar 60 la sută din cetățeni să folosească semnătura digitala, a opinat Ministrul TIC.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, a menţionat că tehnologiile informaţionale sunt elementul inerent al democraţiei, care asigură transparenţa actului de guvernare, un climat investiţional favorabil şi un mediu de afaceri mai atrăgător. Oficialul a dat asigurări că structurile europene vor susţine în continuare R. Moldova în construirea unei societăţi inteligente bazate pe cunoaştere.

Miniştrii prezenţi la reuniune au vorbit despre aplicarea tehnologiilor informaţionale în domeniile pe care le reprezintă şi au formulat propuneri pentru viitoarea Strategie.

În finalul şedinţei tematice, premierul Vlad Filat a accentuat că aplicarea tehnologiilor informaţionale în toate sferele vieţii este o prioritate a Guvernului, iar actorii implicaţi urmează să-şi expună viziunile şi propunerile pentru definitivarea cât mai urgentă a Strategiei „Moldova digitală 2020”.