Nume
Parola
Vizualizări: 451
Ședința biroului executiv al CALM: situația actuală în APL, probleme și un mandat puternic de încredere și încurajare acordat conducerii CALM în favoarea unei abordări proactive cu Guvernul!
22 Ianuarie 2025 — Membrii Biroului Executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) s-au întrunit la 17 ianuarie în cadrul unei ședințe extinse. În cadrul evenimentului care s-a desfășurat în format fizic și online a fost prezentată activitatea CALM din ultimele 6 luni, au fost enunțate principalele provocări la nivel instituțional și de politici ale statului, fiind trasate și obiectivele pentru anul curent.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a prezentat un raport de activitate a CALM pentru ultimele 6 luni. Printre principale rezultate, directorul executiv a menționat monitorizarea permanentă a cadrului legal și de politici ce vizează drepturile și interesele APL, elaborarea a circa 300 de avize și opinii, participarea CALM în mai multe structuri consultative create la nivel guvernamental și parlamentar, consolidarea rețelelor profesionale din cadrul CALM, impulsionarea procesului de delimitare, înregistrare și evaluare a bunurilor imobile, reducerea politizării în distribuirea fondurilor investiționale, progrese în domeniul salarizării/motivării APL, consolidarea poziției CALM pe plan extern etc.

Printre principalele provocări și îngrijorări au fost menționate: instabilitatea și caracterul selectiv al dialogului instituționalizat; lipsa de măsuri de descentralizare financiară; netransparența și lipsa dialogului larg privind reforma APL și amalgamarea; lipsa de acțiuni privind consolidarea mecanismelor de asociere si cooperare intercomunitară, complexitatea sistemului de achiziții publice, necesitatea impulsionării și finalizării procesului de înregistrare, delimitare și evaluare a bunurilor imobile, starea de incertitudine continuă privind obiectivele acvatice, care nu prezintă interes public național, etc.

Primarul municipiului Bălți, Alexandr Petcov, a vorbit despre incertitudinea statutului municipiului Bălți și, în consecință, ratarea veniturilor importante, necesitatea descifrării articolelor din legi, astfel încât acestea să nu poată fi interpretate și obligativitatea statutului de a asigura cu resurse toate competențele delegate autorităților publice locale.

Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, a scos în evidență necesitatea conceptualizării unui statut pentru orașele-poli de creștere economică, dar și a stabilirii unor soluții legislative pentru satele care sunt parte componentă a orașelor, astfel încât aceste localități rurale să fie eligibile pentru aplica la diverse fonduri destinate localităților rurale. De asemenea, Constantin Cojocaru a vorbit despre importanța promovării dezvoltării regionale de către ADR-uri. Primarul orașului Ștefan Vodă, Vladislav Cociu, a solicitat convocarea ședinței Rețelei Orașelor pentru a fi puse în discuție mai multe subiecte actuale pentru această categorie de aleși locali.

Primarul comunei Gangura, Marcel Bobeica, de asemenea, a scos în evidență mai multe probleme cu care se confruntă autoritățile publice locale, printre acestea fiind necesitatea modificării unor prevederi din Codul Funciar, birocrația excesivă în procesul de obținere a energiei regenerabile, interpretarea tendențioasă a legilor de cei care efectuează controale în cadrul APL, afectarea bugetelor locale ca urmare a majorării prețurilor la energia electrică și necesitatea intervenției autorităților centrale cu suport, riscul eșuării reformei în cazul instituțiilor preșcolare, deschiderea către dialogul instituționalizat cu CALM a doar câțiva miniștri, promovarea amalgamării voluntare, în detrimentul altor mecanisme de cooperare între APL. „De asemenea, pentru a exclude participarea în alegerile locale a tot felul de parveniți , trebuie stabilit în legislație ca toți cei care candidează să aibă viză de reședință în acea localitate sau măcar să fie plătitor de TVA", a declarat Marcel Bobeica.

Președinta CALM, Tatiana Badan, a menționat că toate probleme enunțate de colegii primari necesită a fi soluționate în regim de urgență. „Cu regret, observăm că acest dialog instituționalizat este mai mult formal. Cu toate acestea, trebuie să fim insistenți și să avem o abordare unită atunci când avem întrevederi cu reprezentanții autorităților centrale. Indiferent de guvernare, CALM-ul nu a reușit să fie dezbinat și vom continua să lucrăm în interesul colectivităților locale. Noi nu cerem nimic decât să discutăm și să soluționăm problemele comune, fără de care nu putem să avansăm."

Primarul de Botnărești, Anenii Noi, Victor Gori, a fost de părere că descentralizarea financiară ar fi soluția corectă în cazul unei reforme. „Atunci ar fi evident dacă avem posibilități financiare proprii pentru a ne întreține și a ne dezvolta localitățile sau nu."

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, de asemenea, a chemat colegii la unitate. „Nu cred că vreodată, pe vreo dimensiune sau alta, CALM nu a fost pregătit la vreo ședință, indiferent de subiect. Nu cunoaște nici un ministru, nici un secretar de stat, nici un șef de direcție problemele locale așa cum le cunoaște primarul din localitate. Problemele enunțate nu sunt inventate, ele sunt cele cu care ne confruntăm noi în teren. Din acest motiv insist să facem front comun în continuare, inclusiv în fața partenerilor de dezvoltare și să cerem public, la aceste ședințe la care ne întâlnim, tot ceea ce discutăm aici. Altă soluție nu există decât de a fi uniți, indiferent de apartenența politică." Primarul municipiului Chișinău a propus ca toate inițiativele enunțate în cadrul ședinței Biroului Executiv al CALM să fie puse pe foaie și să fie promovate cu fiecare ocazie posibilă, inclusiv la nivel internațional.

De asemenea, Ion Ceban a solicitat să fie revizuite angajamentele asumate de forțele politice înainte de alegerile parlamentarele din 2021.

Primara municipiului Strășeni, Valentina Casian, de asemenea, și-a exprimat îngrijorarea referitor la activitatea întreprinderilor municipale în rezultatul majorării prețurilor la energia electrică. „Autoritățile centrale trebuie să vină cu un mecanism de a soluționa această problemă, altfel acești prestatori de servicii riscă să nu poată activa."

Un alt subiect adus în discuție de Valentina Casian a vizat responsabilitatea funcționarilor publici. „De la 31 ianuarie intră în vigoare Codul Urbanistic nou care stabilește responsabilitatea în măsură egală a celor care semnează, de exemplu, un act de urbanism, ceea ce nu este corect. Trebuie să revenim în regim prioritar la acest subiect și să vedem cum soluționăm problema."

La finalul ședinței au fost propuși spre aprobare membrii delegațiilor CALM în cadrul structurilor naționale și internaționale. Un alt subiect a vizat participarea delegațiilor CALM la unele evenimente organizate în România și Ucraina.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă