Nume
Parola
Vizualizări: 1994
Elveția sprijină dezvoltarea sectorului de aprovizionare cu apă şi canalizare în Republica Moldova
Bălți, 2 Iulie 2015 — Specialiști din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord s-au întâlnit joi, 2 iulie 2015, cu experți de la Asociația Obștească Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” pentru a discuta despre viziunea ADR Nord vizavi de sectorul de Aprovizionare cu apă şi canalizare (AAC) în Republica Moldova.

În acest context, IDIS „Viitorul” și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare se documentează pentru a elabora un raport de evaluare ce va contribui la dezvoltarea sectorului de AAC în țara noastră. Concluziile raportului vor servi la elaborarea viitoarelor strategii, programe și intervenții ale partenerilor de dezvoltare în sectorul menționat.

În cadrul întrevederii, care a avut loc în incinta ADR Nord, experții IDIS „Viitorul” au fost informați despre Programul regional sectorial (PRS) în domeniul AAC pentru Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN), elaborat cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și aprobat de către membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord. Procesul de planificare a fost realizat de grupul de lucru regional sectorial din componența căruia au făcut parte reprezentanți de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, Consiliile raionale și operatori de servicii de AAC din fiecare raion. Participanții au fost ghidați de către experți naționali și internaționali.

Principalul obiectiv al Strategiei AAC este ca, până în anul 2020, 47% din locuitorii RDN să fie conectați la sisteme de apă și 42% - la sisteme de canalizare îmbunătățite, ambele tipuri de sisteme oferind servicii eficiente din puncte de vedere al costurilor, durabile și prietenoase cu mediul.

Amintim că, în cadrul PRS, sectorul AAC, Comisia interministerială responsabilă de domeniul AAC a selectat, în februarie 2015, 5 concepte de proiecte viabile din cele 11 concepte de proiecte posibile acceptate inițial pentru RDN. Ulterior, experții au efectuat vizite în raioanele Sângerei, Fălești, Drochia, Edineț și municipiul Bălți, unde au fost discutate probleme ce ţin de aspectele financiare, tehnice şi legale pentru iniţierea procesului de elaborare a studiului de fezabilitate cu privire la sistemul de AAC.

www.adrnord.md