Nume
Parola
Vizualizări: 9289
Republica Moldova și Austria își intensifică parteneriatul în domeniul meteorologiei
21 Octombrie 2016 — Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHSM) din țara noastră continuă parteneriatul cu Institutul Central de Meteorologie și Geodinamică (ZAMG) din Austria în vederea sporirii capacităților sale instituționale și alinierii la standardele operaționale ale Meteoalarm (EU). ZAMG oferă suport pentru reformarea paginii web a SHSM în prestarea de servicii utilizatorilor, la fel și hidrologilor de la SHSM într-un program de consultanță pentru perfecționarea calificărilor lor profesionale.

În cadrul Programului de consultanță, o misiune a experților austrieci a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova și pe parcursul unei săptămâni, a studiat activitatea profesională și a identificat principalele necesități pentru a îmbunătăți capacitățile profesionale, inclusiv în instruirea de lucru cu sistemul de administrare a conținutului (CMS), sistem de software creat pentru automatizarea cât mai deplină a gestiunii conținutului, în special a site-urilor web. Potrivit specialiștilor, CMS-ul facilitează organizarea, controlul și publicarea de documente sau alt tip de conținut, cum ar fi imagini și resurse multimedia. Scopul acestui sistem este de a reduce sau elimina intervenția programatorilor la editarea și administrarea site-urilor.
Ulterior, SHSM a solicitat organizarea unui curs de instruire pentru personalul din Direcțiile Meteorologie, Hidrologie și Monitoring al Calității Mediului. Astfel, avînd susținerea financiară din partea Proiectului "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice" în perioada 10 – 14 octombrie curent, un grup de specialiști de la SHSM au efectuat o vizită de studiu în orașele Viena și Salzburg din Austria, unde au învățat noile practici de management a datelor hidrologice, experiența austriacă în cazul viiturilor, punerea în aplicare a sistemului Meteoalarm, dat fiind faptul că țara noastră este membru al Programului European Meteoalarm, din anul 2015, precum și au vizitat mai multe stații de monitorizare.

„În primele zile ale vizitei, am realizat un schimb de informații cu omologii din Serviciul Meteorologic Austriac (ZAMG), cu privire la activitatea Serviciului. Ulterior, instruirea a avut loc la Serviciul Hidrografic local din or. Salzburg, unde am studiat fluxul de informații și canale de alertare a entităților responsabile și a populației. Am cunoscut și experiența lor la capitolul rețele de monitorizare; modele numerice: aplicații pentru prognozarea inundațiilor, fiabilitatea previziunilor; gestionarea datelor: acuratețea, controlul calității și depozitarea; prevenirea inundațiilor, instruirea unităților de intervenție urgentă, cartografierea zonelor de pericol potențial, planul de alertă din partea municipalității”, a precizat șefa Centrului Prognoze Hidrologice, Valentina Cereș, participantă la cursul de instruire în Austria.

Totodată, membrii delegației moldovenești au menționat că pentru a dezvolta cunoștințele în practică au vizitat stațiile de monitorizare Torren, Golling, Warfen unde au monitorizat senzorii, mentenanța, calibrarea, depanarea, fiabilitatea, redundanța.

Pe parcursul vizitei de studiu, participanții au avut întrevederi cu instructori de la Departamentul Echilibrului Apelor, Ministerul Federal al Agriculturii, Pădurilor, Mediului și Gospodăriei Apelor și au discutat despre controlul calității datelor și statistica valorilor extreme, noțiuni tehnice despre sistemul de alarmă (Meteoalarm System), controlul energiei hidroelectrice în situații de inundare, etc., precum și au discutat cu partenerii austrieci despre posibilități de dezvoltare a parteneriatului în cadrul Proiectului.

Echipa de hidrologi ai SHSM a concluzionat că schimbul de experiență realizat oferă oportunități pentru implementarea eficientă a noilor practici în domeniu și de dezvoltare a parteneriatului, inclusiv în vederea asigurării cu tehnică performantă: soft-uri, modele de prezicere a inundațiilor, etc.

Amintim, Proiectul "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice" , are suportul Agenției de Cooperare pentru Dezvoltare a Austriei (ADA) și finanțarea din partea Ministerului Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului Managementului Apelor al Austriei.