Nume
Parola
Vizualizări: 11349
Cu sprijinul UE, la Rezina a fost inaugurată cea mai modernă secție de tratare a bolilor contagioase
12 Octombrie 2016 — Cea mai modernă instituție medicală publică de tratare a bolilor contagioase a fost dată în exploatare la Rezina. Anual, instituția de importanță regională va putea presta servicii medicale pentru circa 500 de locuitori din dreapta și stânga râului Nistru. Renovarea din temelie a secției a fost efectuată prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Acum doi ani, medicii și pacienții spuneau despre secția de tratare a bolilor contagioase din Rezina că avea nevoie de prim ajutor mai mult decât bolnavii. Edificiul construit în 1967 funcționa la jumătate din capacitate. O parte din secție a fost blocată în anul 2000, fiind în stare avariată. În astfel de condiții, doctorilor le era dificil să asigure pacienții cu servicii adecvate standardelor medicale.

„De acum înainte, pacienții noști vor avea de luptat exclusiv cu boala, nu și cu sărăcia din saloane, cum era anterior. Noile condiții sunt sigure, iar riscul de transmitere a maladiilor infecțioase este infim”, spune șefa secției, Maria Vrabie.

Datorită finanțării europene, fiecare salon în parte a fost dotat cu mobilier, sistem de purificare a aerului care nu permite răspândirea infecțiilor și sistem de comunicare pacient – soră medicală. Edificiul a fost complet renovat. Geamurile, ușile, acoperișul și sistemele inginerești vechi au fost schimbate pe altele noi. Secția de tratare a bolilor contagioase din Rezina a devenit cea mai modernă instituție publică de profil în Moldova. Uniunea Europeană a acordat peste 160 mii de euro pentru renovarea secției. Comunitatea a contribuit, la rândul său, cu circa 18 mii de euro, bani folosiți pentru amenajarea teritoriului adiacent și instalarea sistemului de încălzire.

„Suntem mândri de realizările noastre comune. Împreună cu partenerii noștri, ne-am angajat să consolidăm și să dezvoltăm sectorul sănătății în beneficiul tuturor locuitorilor celor două maluri ale Nistrului. Aceasta include dezvoltarea contactelor și schimbul de experiență între medicii din dreapta și stânga Nistrului”, a menționat Aneil Singh, șefului secției cooperare a Delegației UE în Republica Moldova.

Spitalul raional din Rezina are o însemnătate regională. De serviciile medicale ale acestuia beneficiază și locuitorii raioanelor Șoldănești, Telenești, Orhei și din stânga Nistrului. Mai mult, o treime din angajații Spitalului din Rezina sunt rezidenți ai orașului Rîbnița.

„Nu facem diferență între cei de pe malul drept sau malul stâng nici la internare, nici la angajare. Când trebuie să acorzi asistență medicală unui pacient, nu te uiți de pe ce mal al Nistrului este, îl ajuți. Și colaborarea între specialiștii medicali din Rîbnița și Rezina este intensă. Ne cunoaștem personal, iar când avem nevoie de sfaturi ne ajutăm”, spune Nina Postu, directoarea Spitalului.

Numărul de bolnavi cu hepatita A în Rezina depășește indicii pe republică. Potrivit președintei raionului, Eleonora Graur, modernizarea secției va contribui substanțial la depășirea acestei dificultăți.

În anul 2013, cu finanțare europeană, la spitalul raional din Rezina a fost renovată și secția de chirurgie. Secția de tratare a bolilor contagioase este a 15-ea instituție medicală modernizată prin intermediul programului european de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru. În prezent, Oficiile Medicilor de Familie din satele Gura Bîcului și Hagimus sunt renovate. De la lansarea sa în anul 2009, prin intermediul programului au fost modernizate circa 70 de obiecte de infrastructură socială.