Nume
Parola
Vizualizări: 3337
Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, Oficiul Avocatului Poporului va desfăşura o campanie de promovare a drepturilor copilului
Chișinău, 20 Noiembrie 2014 — Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, Oficiul Avocatului Poporului va desfăşura o campanie de promovare a drepturilor copilului care se va încheia pe 20 noiembrie 2015.

Serviciul Protecţia drepturilor copilului al CpDOM: În pofida faptului că Republica Moldova s-a angajat să asigure respectarea drepturilor copilului şi a adoptat mai multe acte legislative în acest scop, prevederile Convenţiei pentru drepturile copilului nu sunt realizate plenar în ţara noastră.

Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, ombudsmanii, funcţionarii Oficiului Avocatului Poporului reafirmă importanţa tratatului internaţional vizat pentru asigurarea respectării drepturilor copiilor din Republica Moldova, atenţionînd totodată asupra problemelor existente în implementarea prevederilor acestui document.

Convenția ONU cu privire la drepturile copilului a fost adoptată la 20 noiembrie 1989 și reprezintă cel mai important tratat internațional în domeniul drepturilor copilului, ale cărui principii nu au fost acceptate doar de două țări ale lumii.

Convenția este unică prin faptul că asigură copiilor atît drepturile lor civile și politice, cît și drepturile economice, sociale și culturale, lucru nemaiîntîlnit în cazul altor acte internaționale.

Totodată, Convenția se aplică faţă de toţi copiii din lume şi în toate situațiile, stabilește ferm că toate drepturile sînt esențiale, indivizibile și interdependente și se asigură tuturor în măsură egală. Prevederile Convenţiei ţin cont de faptul că copiii sunt mult mai vulnerabili decît adulții în fața dificultăților vieții, nu au drept de vot sau influență politică, iar puterea lor economică nu este considerabilă și foarte des doleanțele lor nu sunt auzite.

Odată cu ratificarea Convenției de către Republica Moldova şi intrarea în vigoare a acesteia pentru ţara noastră, autorităţile moldoveneşi-a asumat angajamentul să garanteze copiilor aflaţi în jurisdicţia sa respectarea tuturor drepturilor enunţate în Convenţie, indiferent de provenienţa etnică sau socială, apartenenţa la o anumită cultură, religie, limbă, convingeri etc.

Astăzi, Convenția este punctul de referință pentru cadru legal național în domeniul drepturilor copilului, devenind generator al reformelor în domeniile educațional, adopției copiilor, protecției sociale, protecției copiilor de abuzuri, reformei sistemului rezidențial, reforme care au menirea să asigure respectarea drepturilor copilului.

În pofida eforturilor depuse de către autorităţi de a realiza drepturile copilului prevăzute de Convenție, copiii din Republica Moldova se confruntă în continuare cu diverse probleme.

Instituţia naţională de protecţie a drepturilor omului a semnalat în repetate rînduri despre existenţa unor deficienţe serioase la capitolul aplicarea violenţei şi abuzurilor faţă de copii. Copiii trebuie să fie protejați de abuzuri și în același timp să beneficieze de servicii de reabilitare, în special în mediul rural.

Autorităţile nu intervin cu promptitudine în cazurile minorilor neglijaţi sau rămaşi fără îngrijire părintească. Situaţia copilului V.I. „uitat” de autorităţile tutelare într-un spital de psihiatrie, despre care CpDOM a relatat astăzi într-un comunicat de presă, este sugestiv în acest sens.

O altă problemă de actualitate rămîne a fi asigurarea dreptului copilului la abitație în familie. Serviciile alternative sistemului rezidențial rămîn a fi insuficient dezvoltate, cauza principală fiind suportul financiar slab din partea statului.

Nedocumentarea copiilorîncalcă dreptul acestora la nume și în mod evident îi pune în pericol pe aceștia. Asta pentru că minorii pot deveni uşor victime ale traficului de ființe umane.

Delincvența juvenilăeste un fenomen complex care urmează a fi tratat cu o atenție sporită de către autorități. Este imperios necesară aprobarea unui plan național de prevenire și combatere a fenomenului care să asigure ca la cea mai mică abatere copiii să beneficieze de o gamă de servicii de îngrijire, orientare și supraveghere, îndrumare, probare, programe de educație generală și profesională, toate acestea în corespundere cu bunăstarea lor și proporțional cu situația și infracțiunea comisă.

Instituțiile de învățămînt nu sunt pregătite să accepte copii cu cerințe educaționale speciale, și asta nu doar din cauza neadaptării corespunzătoare a clădirilor.Statul este obligat să protejeze copii de exploatare prin muncă, fenomen care încă mai persistă.Autoritățile trebuie să asigure și să diversifice activitățile de recreere pentru copii.

Ombudsmanii şi funcţionarii Oficiului Avocatului Poporului consideră că statul trebuie să asigure o acoperire financiară reală pentru a garanta implementarea eficientă a reformelor inițiate în domeniul educaţional, rezidenţial, adopției copiilor, protecției sociale, protecției copiilor față de abuzuri, de dezvoltare a serviciilor destinate copiilor. Totodată, nu este suficient doar efortul financiar al autorităților pentru a garanta respectarea interesului superior al copiilor și a le asigura un mediu protector. Este imperios necesar ca problemele copiilor să fie percepute ca prioritare, ca familia, statul şi comunitatea să-şi unească eforturile pentru un viitor sigur al copiilor.

În acest scop, în contextul a 25 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, Oficiul Avocatului Poporului anunţă intenţia de a desfăşura o campanie de un an de zile de promovare a drepturilor copilului, care să finalizeze pe 20 noiembrie 2015. Instituţia naţională de protecţie a drepturilor omului invită autorităţile publice centrale şi locale, partenerii media şi din cadrul societăţii civile la colaborare în realizarea unor diverse activităţi de promovare a Convenţiei şi a drepturilor copilului prevăzute de aceasta.

Republica Moldova a aderat la Convenţia internaţională cu privire la drepturile copilului, prin Hotărîrea Parlamentului nr. 408-XII din 12 decembrie 1990, care a intrat în vigoare pentru ţara noastră din 25 februarie 1993.