Nume
Parola
Vizualizări: 3402
Ședința părților cointeresate în realizarea proiectului CO-WANDA
Cimişlia, 18 Aprilie 2014 — Finanţat prin intermediul Programului de Cooperare Transnaţională Sud Estul Europei, proiectul „CO-WANDA (Convention for Waste Management for Inland Navigation on the Danube) - Convenţie pentru managementul deşeurilor pentru navigaţia interioară pe Dunăre" a fost elaborat de 11 parteneri din 9 țări riverane Dunării. Agenția de Dezvoltare Regională Sud este unul din cei 9 parteneri din cadrul proiectului și desfășoară activități în cadrul pachetelor de lucru 3 și 5, din cele 5 pachete de lucru ale proiectului.
În acest context, o delegație austriacă în frunte cu Hans Berger, manager de proiect în cadrul CO-WANDA au efectuat o vizită în Republica Moldova. Astfel, delegații au vizitat portul Giurgiulești, aflat pe malul Dunării și sediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud. În cadrul vizitei la ADR Sud, oaspeții s-au familiarizat cu procesul de dezvoltare regională al Republicii Moldova: priorități, obiective, dar și provocări. Directorul ADR Sud, Maria Culeșov a declarat că "prin aplicarea la acest proiect a avut de cîștigat nu doar Regiunea Sud, dar întreaga țară".
Vizita a continuat cu o reuniune în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și o ședință de lucru cu instituțiile interesate. Liviu Oboroc, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și coordonator național al SUERD (Strategiei UE pentru Regiunea Dunării), a declarat că ”datorită acestui proiect avem oportunitatea de a conlucra cu mai multe state situate de-a lungul Dunării”.
La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Transporturilor și experții austrieci - dl Hans Berger, manager de proiect și dl Gerhard Schilk, expert principal, care au prezentat prioritățile programelor UE și realizările - cheie ale proiectului CO-WANDA. În cadrul ședinței au fost prezentate aspectele legale și situația în domeniul dat, precum și prioritățile programelor Comisiei Europene, care acordă suport pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.
Scopul principal al proiectului CO-WANDA constă în demararea lucrărilor preliminare pentru elaborarea unui tratat cu valoare legală, care va trasa liniile directoare pentru managementul deșeurilor navale. Toate măsurile realizate în cadrul proiectului sunt menite să contribuie la dezvoltarea unei Convenţii internaţionale pentru deşeurile generate de nave pe Dunăre, care va armoniza administrarea deşeurilor de-a lungul Dunării.