Nume
Parola
Vizualizări: 9228
aces – Academia Școlilor din Europa Centrală dă startul unui nou concurs de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli
Chișinău, 4 Februarie 2013 — “Diversitatea” este tema ediției de anul acesta a concursului de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli. Competiţia este organizată de către aces, Academia Şcolilor din Europa Centrală - una dintre cele mai mari reţele internaţionale de şcoli din regiune - Republica Moldova fiind una dintre cele 15 ţări participante.

“Eu și ceilalți. Să descoperim diversitatea din jurul nostru” este tema generală a ediției din acest an. În societatea actuală, diversitatea s-a transformat din excepție în normă: persoane de diferite etnii, religii, vârste, genuri și orientări sexuale conviețuiesc și trebuie tratate ca fiind egale. Școlile, dar mai ales proiectele școlare cum este și aces le oferă elevilor posibilitatea de a interacționa cu persoane din culturi diferite și de a învăța unii de la alții. Astfel, elevii încep să vadă lumea prin alți ochi, fapt care va genera gândirea critică, o mai mare deschidere și creativitate – calități esențiale pentru lumea în care trăim.

Şcolile şi liceele din toate oraşele din Republica Moldova sunt invitate să-și găsească o școală parteneră într-una dintre țările participante la aces. Un motor de căutare online (www.aces.or.at/partnerfinder) va ajuta școlile să-şi găsească « partenerul ideal » de proiect, în conformitate cu interesele şi cerinţele comune. Următorul pas este implementarea în parteneriat a unei idei comune de proiect, care să trateze aspecte variate ale diversității ca identitatea, discriminarea, standarde și valori comune etc.

Propunerile de proiecte pot fi trimise până la data de 30 aprilie 2013.

Un juriu internaţional va evalua şi selecta cele mai bune proiecte, iar câştigătorii vor fi premiaţi cu o bursa și cu susținere pe tot parcursul implementării. Alături de colegii lor din străinătate, elevii și profesorii lor vor implementa ideea comună de proiect. Totodată, proiectul include și un program de vizite între țări, pentru a expune elevii participanți la experiențe cât mai diverse, esențiale schimbului multicultural. Mai mult, câștigătorii vor primi sprijin suplimentar pe tot parcursul fazei de implementare și vor lua parte la întâlniri internaționale de lucru, unde vor împărtăși experiențe, vor învăța noi metode educaționale și vor dezvolta ideea lor pentru un proiect multicultural.

aces - Academia Şcolilor din Europa Centrală
Reţeaua de şcoli aces a fost inițiată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Proiectul este coordonat de VČELÍ DOM (Slovacia) și Interkulturelles Zentrum (Austria) și este susţinut de Ministerele Educaţiei din toate cele 15 ţări participante. Obiectivul aces este acela de a crea condițiile necesare pentru dialog intercultural și cooperare între elevi și de a crea o rețea permanentă de cunoștințe comune, metode comune de învățare și inovație. La ediţiile precendente ale aces au luat parte aproximativ 23.000 elevi şi 3.000 profesori din 15 ţări participante.

Informații pe scurt:

Tema concursului de proiecte: “Eu și ceilalți. Să descoperim diversitatea din jurul nostru”

Termenul limită pentru înscrieri: 30 aprilie 2013

Țări participante: Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul: www.aces.or.at

Persoană de contact (presă):

Andreea Gurău – Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Tudor Stefan - Coordonator PR în Moldova:
Mob. +373 69143488, E-mail: tustefan@gmail.com


Fundaţia ERSTE
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea internaţională în domeniul educaţiei, activităţile desfăşurate de tineri la nivel internaţional, precum şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promovează dialogul intercultural dintre ţările din Uniunea Europeană şi ţările din estul şi sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul Uniunii Europene “Tineret în acţiune”. În prezent 21 de persoane lucrează pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv şi un board de conducere onorific. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.iz.or.at

VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit înfiinţată în mai 2009 la Bratislava, care dezvoltă idei şi iniţiative care ajută societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în descoperirea resurselor existente şi crearea unora noi care să poată stimula viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din centrul şi sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme şi reţele şi sprijinirea, promovarea şi organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia şi în străinătate. Întărirea societăţii civile şi dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociaţiei VČELÍ DOM. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.